Mláďa orangutana Cahya má jeden rok, v zoo ho oslávia benefičným behom oRUNgutan

24.4.2024
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Už v sobotu 27. apríla sa v Zoologickej záhrade Bratislava koná benefičný beh oRUNgutan, na štart sa postaví 550 bežcov. Registrácia na beh je z dôvodu naplnenia kapacity uzavretá. V týchto dňoch zoo zároveň prežíva veľmi milú udalosť, malý prírastok u orangutanov sumatrianskych má už jeden rok. Viac nám prezradila Alexandra Ritterová z marketingového oddelenia zoo.

Bohatá účasť bežcov na benefičnom behu prekvapila aj samotnú zoo. „Nečakali sme, že o beh bude taký veľký záujem a sme za to nesmierne vďační. Ďakujeme aj všetkým, ktorí prídu povzbudiť bežcov a prispejú tak touto formou k benefičnému behu,“ hovorí riaditeľ zoo Matej Dobšovič.

Cahya je doposiaľ prvé úspešne odchované mláďa orangutana sumatrianskeho nielen v Zoo Bratislava, ale na Slovensku vôbec. Orangutany patria medzi kriticky ohrozené živočíšne druhy, rast voľne žijúcej populácie je veľmi pomalý, keďže v ich prirodzenom prostredí výskytu sú samice schopné priviesť na svet iba jedno mláďa raz za 8 – 9 rokov.

„Kaja, ako ho domácky voláme, je mimoriadne zvedavé mláďa, ktoré spočiatku veľmi opatrne objavovalo svet okolo seba. Približne do deviatich mesiacov bola jeho celým svetom iba mama. Matka je totiž pre mláďa jediným zdrojom ochrany ale i múdrosti do života. U orangutanov je prirodzené, že otec mláďaťa, ani iný dospelý samec, nezasahuje do jeho výchovy. V poslednej dobe sa Kaja prejavuje ako malý nezbedník, rád berie mame obľúbené jedlo, a je zvedavý, kto je ten druhý "ujo", ktorý s nimi žije,“ približuje svet mláďatka zoologička Magdaléna Hadová.

Zdroj: ZOO Bratislava

Cahya už oslavuje jeden rok.

Chov orangutanov v Zoo Bratislava spadá do spoločného chovu všetkých európskych zoologických záhrad, kde sa dnes nachádzajú orangutany, čím sa vytvára záložná populácia orangutanov. Samček Cahya je jedným z desiatich mláďat orangutana sumatrianskeho narodených v rámci tohto spoločného chovu orangutanov v európskych zoo v roku 2023.

Pri príležitosti prvého roku samčeka Cahyu je možné kúpiť v eshope ZOO Bratislava Narodeninový banán pre malého orangutana a podporiť vzácne orangutany sumatrianske - mamu Mengalu, otca Filipa a ich mláďa.

Harmonogram podujatia:
Od 8.00 h prezentácia bežcov
10.00 h príhovor primátora Matúša Valla a riaditeľa ZOO Bratislava Mateja Dobšoviča
10.15 h postupný štart detských disciplín - 150 m, 350 m a 450 m
11.00 h štart disciplín pre dospelých - 3,5 km a 7 km
Od 12.30 h vyhlasovanie výsledkov

(ms)

Páčil sa vám článok?