Nové severské krimi od Stefana Ahnhema o vražde lifestylovej blogerky

2.2.2024

Zdroj: bux.sk

Páčil sa vám článok?

Známu lifestylovú blogerku niekto brutálne zavraždil v apartmáne luxusného štokholmského hotela. Bola to chladnokrvná popravu alebo výsledok erotickej hry, ktorá sa vymkla spod kontroly? Začína sa nové severské krimi Úplne iný príbeh od Stefana Ahnhema.

Úryvok z knihy:
- Krížom cez nahromadenú krv ležala na chrbte nahá lifestylová blogerka s rozhodenými tmavými kučerami a rukami. Hlava visela cez okraj pri nohách postele. Teda to, čo z nej zostalo. Tvár sa zmenila na tmavú kašu... - 

Známu lifestylovú blogerku niekto brutálne zavraždil v apartmáne luxusného štokholmského hotela. Bola to chladnokrvná popravu alebo výsledok erotickej hry, ktorá sa vymkla spod kontroly? Začína sa nové severské krimi Úplne iný príbeh od Stefana Ahnhema.

Zdroj: bux.sk

Prípad prevezme Malin Rehnbergová, bývalá kolegyňa Fabiana Riska, ktorá má však hneď tri veľké problémy: má veľké nezhody s novým šéfom, ktorý trvá na tom, aby sa štátna kriminálna polícia sústredila na prípad obchodovania s ľuďmi a nie na vraždu blogerky. Malin tiež musí riešiť problémy v osobnom živote s manželom Andersom. A samozrejme musí čo najskôr vypátrať vraha, ktorým podľa nej môže byť stalker. Zavraždenej ktosi viackrát napísal a možno už zabíjal aj v minulosti. Vzápätí však pribudne ďalšia vražda, situácia sa komplikuje a zdá sa, že prípady sú súčasťou niečoho väčšieho.

Autor Stefan Ahnhem pozdravuje slovenských čitateľov:

Úplne iný príbeh síce nie je séria s Fabianom Riskom, ktorú sme si obľúbili, ale nepriamo sa jej dotýka. A Stefan je stále Stefanom - vo svojich príbehoch vie vytvoriť špecifickú atmosféru, vie šikovne zapliesť jednotlivé vlákna, menšie zápletky, takže sa rýchlo do nich chytíte ako mucha do pavučiny a rozpletáte, hľadáte únikovú cestu, skúšate sa zorientovať, až kým sa nedostanete na koniec.

Ahnhem je tiež v niektorých pasážach pomerne desivý, vie skvele vystavať príbeh a vykresliť postavy. Veľmi dobre opisuje aj osobný každodenný život policajtov, čo ich poľudšťuje. Vystihol moment, ako Malin nový prípad doslova pohltil, ako išli súkromné veci na druhú koľaj a rýchlo zisťujeme, že ide o naozaj závažný a dôležitý spoločenský problém.

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Boris Farkaš:

Stefan Ahnhem žije v Štokholme a už vyše dvadsať rokov píše scenáre pre televíziu aj film. V roku 2014 debutoval románom Obeť bez tváre (IKAR 2017), ktorým priviedol švédsky detektívny román k novým výškam prostredníctvom inteligentnej koláže psychologického trileru, americkej akčnosti a severskej detektívnej tradície. V roku 2015 zaň získal cenu za debut Crimetime Specsavers Award.

Postavu detektíva Fabiana Riska oživil aj v nasledujúcich voľných pokračovaniach série: Deviaty hrob (IKAR 2018), Osemnásť pod nulou (IKAR 2018), Motív X (IKAR 2019), X spôsobov, ako zomrieť (IKAR 2020) a Posledný klinec (IKAR 2022). Diela vyšli v tridsiatich jazykoch a predali sa milióny výtlačkov po celom svete.

(Milan Buno, knižný publicista)

Páčil sa vám článok?