Vynovili ju: Do školy pre mimoriadne nadané deti sa po letnom požiari a tragédii vrátia študenti

6.9.2023
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Po tom, čo na začiatku prázdnin zachvátil priestory Školy pre mimoriadne nadané deti požiar, sa opätovne otvárajú jej brány. Budova školy na Skalickej ceste v Bratislave prešla v rekordne krátkom čase rekonštrukciou a žiaci sa už budúci týždeň vrátia do vynovených priestorov. Informovala nás o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Aktuálne finišujeme so zariaďovaním školy. Montujeme nábytok, dokončujeme drobné elektroinštalačné práce a kabeláže. Tento týždeň ešte čakáme na správu od hygieny. Žiaci sa v prvom týždni budú venovať mimoškolským aktivitám a do vynovených priestorov školy nastúpia od pondelka 11. 9. 2023,“ priblížil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Požiar, ktorý vypukol 1.7.2023, zničil priestory prvého poschodia, najmä zborovne, chodby, kabinetu, kuchynky a poznačil aj zvyšok školy. Bratislavský samosprávny kraj, ako zriaďovateľ školy a vlastník budovy, okamžite pristúpil k sanácii škôd a vykonal všetky opatrenia na stabilizáciu budovy či zamedzenie vzniku ďalších škôd.

O prípade sme písali tu:

​Vybraný zhotoviteľ musel najskôr priestory vyprázdniť a vyčistiť. Rekonštrukcia pozostávala z odstránenia zhoreniska, búracích prác, demontáže podláh, výmeny požiarom poškodených okien, opravy časti vonkajšej fasády, omietok, dekontaminácie priestorov a tiež rekonštrukcie elektroinštalácie. Následne sa pristúpilo k ďalším prácam ako sú nové omietky, podlahy, okná či kazetové podhľady. Práce bolo nevyhnutné vykonať nielen v mieste požiaru, ale aj na ostatných poschodiach, a to z dôvodov silného zadymenia a prítomnosti toxických častíc po požiari.

FOTOGALÉRIA:

Zároveň boli vykonané hygienické, ako aj toxikologické merania priestorov, ktoré zabezpečoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

„Rád by som poďakoval župnému tímu, stavebnej firme, ktorá v krátkom čase urobila zázrak, učiteľom, rodičom, ale i žiakom za ich obrovské nasadenie, záujem a pomoc. Fungovali sme ako tím a spoločne sme vytvorili krásne priestory. Verím, že sa tým začne písať už len krajšia a pozitívna história,“ dodal Juraj Droba.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?