Pozreli sme sa na ceny dentálnej hygieny v Bratislave - vedeli ste, že zdravotná poisťovňa vám môže prispieť?

4.8.2023

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Platí, že o svoje zuby sa máme starať po celý rok, ale práve počas letných mesiacov môže byť viac nástrah, ktoré im škodia. Vďaka dôkladnej dentálnej hygiene, ktorú vám poskytnú profesionáli, predídete zbytočným starostiam.

Vychutnávate si počas v horúcich dní sladké ovocné limonády či ľadové nápoje? Popíjajte ich striedmo, radšej len akoby za odmenu, lebo aj tie môžu negatívne ovplyvniť kvalitu vášho chrupu. Ak si navyše potrpíte na žiarivo bielych zuboch ako z reklamy, tak určite viete, že nielen čaj, káva, červené víno či fajčenie cigariet, ale napríklad i farebné letné ovocie, ako sú černice či čučoriedky, dokážu tento efekt pokaziť. 

V jednom i druhom prípade pomôže kvalitná dentálna hygiena, pričom sa určite treba raz za čas – ideálne dvakrát do roka - zveriť do rúk profesionálom. Aj keď sa totiž o svoje zuby staráte pravidelne a svedomito, nedokážete si ich vyčistiť dokonale. Nejde pritom len o odstránenie zubného kameňa alebo pigmentácie, ale predovšetkým o zdravie zubov. Dentálna hygiena je tou najlepšou prevenciou zubného kazu a zápalu ďasien, je to najmä liečebný zákrok.

K základným krokom dentálnej hygieny patrí odstránenie zubného kameňa ultrazvukom, ručné dočistenie zubov, pieskovanie (airflow) na odstránenie pigmentových povlakov z povrchu zubnej skloviny, leštenie zubov špeciálnou pastou,  a napokon fluoridácia zubov. Odborníci vás zároveň naučia správnej technike čistenia zubov a odporučia vhodné dentálne pomôcky - medzizubné kefky, pastu či ústnu vodu.

Nezabúdajte, že precíznu dentálnu hygienu potrebujú nielen dospelí, ale aj deti – zubní lekári odporúčajú začať s ňou už vo veku okolo štyroch rokov, hoci majú ešte len mliečne zúbky. Pravdaže, procedúra je oveľa jednoduchšia.

_

Zdroj: Kräu Clinic

_

Koľko zaplatíte?

Ceny sú v bratislavských zubných ambulanciách rôzne a v niektorých prípadoch sú rozdiely naozaj značné – dentálna hygiena môže vyjsť na 50 eur, na 80 eur, ale aj na 100 eur. Na nemenovanom zľavovom portáli sme našli i „baťovské“ ceny 29,90 eura alebo 39,90 eura. Záleží, samozrejme, na tom, čo všetko vám v zubnej ambulancii v rámci dentálnej hygieny poskytnú. Napríklad za fluorizáciu ako samostatný výkon môžete zaplatiť len 10 eur, za pieskovanie (airflow) 15 eur, ale tiež 30 eur. Pri komplexnom ošetrení chrupu, ktoré je najefektívnejšie, však rátajte s vyššou cenou. Takisto je rozdiel, či v konkrétnej ambulancii majú na tento úkon najmodernejšie prístroje, vďaka ktorým je ošetrenie šetrnejšie a bezbolestné, alebo pracujú s „klasikou“. 

Vedeli ste, že na dentálnu hygienu vám môže prispieť zdravotná poisťovňa? A to aj sumou vo výške 50 eur. Preverte si, čo všetko a za akých podmienok preplatí tá vaša.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

(bn, obsahuje reklamný banner)

Páčil sa vám článok?