Magistrát prerokoval petíciu k Mickiewiczovej. Aký je výsledok?

9.6.2023
Páčil sa vám článok?

Cieľom petície, pod ktorú sa podpísalo takmer 2000 obyvateľov mesta, je obmedziť tranzitnú automobilovú dopravu a umožniť len prejazd hromadnej dopravy a záchranných zložiek. Počiatočné ticho vystriedala aktivita aj zo strany mesta.

Zdroj: Andrej Králik

 Občania netrpezlivo čakajú, čo urobí mesto

„Mestské zastupiteľstvo zobralo našu petíciu na vedomie a žiada od primátora mesta vypracovať štúdie k riešeniu tejto situácie,“ konštatuje Andrej Králik, predseda petičného výboru. Pôjde o vypracovanie dopravnej štúdie na utlmenie tranzitnej automobilovej dopravy na Mickiewiczovej ulici a v jej okolí s dôrazom na posilnenie pešej a cyklistickej dopravy v lokalite a tiež o zabezpečenie komplexného zhodnotenia vplyvov obmedzenia tranzitnej dopravy na Mickiewiczovej ulici i v širšom centre v súvislosti s ďalšími pripravovanými projektami hlavného mesta v dotknutej lokalite.

Uvedené by malo napomôcť splniť cieľ petície, pod ktorú sa podpísalo takmer 2000 obyvateľov mesta - obmedziť tranzitnú automobilovú dopravu a umožniť len prejazd hromadnej dopravy a záchranných zložiek. Obyvatelia, ktorí bývajú v tejto lokalite, alebo tu majú svoje prevádzky, dlhodobo poukazujú na neúnosný stav dopravy. Dopravné zápchy významne zhoršujú kvalitu života obyvateľom, ale aj majiteľom prevádzok. Situáciu sa začiatkom roka rozhodli riešiť petíciou – ktorú podali na Magistrát hlavného mesta, ako aj novému starostovi mestskej časti Staré Mesto – Matejovi Vagačovi.

„Medzičasom sme sa už s pánom starostom Starého Mesta stretli a vyjadril nášmu petičnému výboru podporu,“ upresňuje Králik a dodáva: „Informoval nás tiež o tom, že v najbližších dňoch sa bude konať stretnutie na magistráte hlavného mesta, na ktorom budú vyberať projekty na utlmenie dopravy v rámci Európskeho týždňa mobility.“ Práve Mickiewiczova by bola pre tento účel ideálnym projektom. Podobné utlmenie dopravy sa na nej už zrealizovalo v roku 2018. „Veríme, že ukážka ako to ide, pomôže presvedčiť kompetentných k ďalším krokom smerujúcim k utlmeniu tranzitnej dopravy nadobro. Situáciu budeme aj naďalej sledovať,“ uzatvára Králik.

Mickiewiczova pre chodcov, cyklistov, MHD a záchranné zložky – skrátka pre ľudí

Členovia Petičného výboru, ale aj obyvatelia Mickiewiczovej ulice prostredníctvom petície žiadali od magistrátu, aby sa Mickiewiczova ulica stala predĺženou časťou Obchodnej ulice a slúžila viac peším chodcom, cyklistom a prevádzkovateľom reštaurácií, kaviarní či návštevníkom Centra dizajnu, ktoré sídli v tejto lokalite.

Na Mickiewiczovej sa nachádza aj Univerzitná nemocnica, do ktorej denne privážajú pacientov rýchlou zdravotnou službou, ktorá má v časoch dopravnej špičky sťažený prístup do i výjazd z areálu. Obmedzenie tranzitnej dopravy a umožnenie prejazdu len pre záchranné zložky a mestskú hromadnú dopravu, v časti od Kollárovho námestia po Ulicu 29. augusta, pomôže tak aj pacientom nemocnice. Navyše, podľa obyvateľov, zníži tiež emisie výfukových plynov či hluk, čím sa významne skvalitní život v tejto lokalite Bratislave. Zvýši sa tým bezpečnosť nielen pre peších obyvateľov a návštevníkov Bratislavy, ale aj pre cyklistov a kolobežkárov.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?