Smutná správa: Zomrel zakladateľ Katedry marketingovej komunikácie UK Pavel Horňák

8.6.2023
0

Zdroj: Katedra marketingovej komunikacie FFUK

Páčil sa vám článok?

Vo veku 70 rokov zomrel v stredu (7. 6.) zakladateľ Katedry marketingovej komunikácie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a jej prvý vedúci Pavel Horňák. Na Filozofickej fakulte UK pôsobil od roku 1979. Informuje o tom UK na svojom webe.

Horňák absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave v roku 1978. Ďalšie roky pôsobil na tejto katedre, kde sa v roku 1979 začala vyučovať propagácia. "Samostatné štúdium tohto odboru vzniklo až v roku 1990 a bolo prvé a jediné svojho druhu v Československu. V roku 1996 založil Horňák katedru propagácie, ktorá sa oddelila z katedry žurnalistiky," uviedli na webe UK. V roku 2002 sa premenovala na katedru marketingovej komunikácie. Katedra ponúka štúdium zamerané na reklamu, PR a marketingovú komunikáciu v médiách.

Výskumne sa zaoberal teóriou marketingovej komunikácie, históriou reklamy, etikou reklamy a tvorbou reklamných prostriedkov. Vyučoval teóriu marketingovej komunikácie, históriu a etiku reklamy. Bol členom odborných porôt na reklamných festivaloch a oceneniach doma i v zahraničí.

Bol tiež zakladajúcim členom Českej spoločnosti pre propagáciu a PR, Moravskosliezskej spoločnosti pre propagáciu a PR, prezidentom Slovenskej spoločnosti pre propagáciu. Taktiež bol zakladajúcim členom Rady pre reklamu SR, ako aj Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu SR, prezidentom Slovenskej spoločnosti pre propagáciu a autorom prvého kódexu reklamnej etiky.

Okrem výučby na Filozofickej fakulte UK učil aj na Ústave marketingových komunikácií Fakulty multimediálnych komunikácií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne.

(TASR)

Páčil sa vám článok?