Chystáte sa na južnú Moravu? Portál Amazing places odporúča navštíviť Starú Pekárnu

1.6.2023

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Historické kráľovské mesto Znojmo je právom označované za perlu južnej Moravy. Má nezameniteľnú atmosféru, ktorú si najlepšie vychutnáte v lete či skorej jeseni. Pre Bratislavčanov, ktorí to majú takpovediac na skok, je Znojmo ideálnou destináciou na dovolenku či predĺžený víkend.

Južná Morava je jednou z najkrajších oblastí Česka. Ak z nej chcete vidieť to najkrajšie, vyberte sa do malebného Znojma. Jedinečný genius loci tohto mestečka, týčiaceho sa nad riekou Dyjou, tkvie v spojení všade dýchajúcej histórie a perfektných výhľadov na monumentálne pamiatky, okolitú prírodu a vinohrady. Kľukaté uličky, starobylé kostoly, kaviarničky a vychýrené juhomoravské víno sa vám postarajú o luxusný zážitok.

Zdroj: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

​​Ak si chcete ducha Znojma vychutnať dosýta, ubytujte sa na mieste, ktoré i samo dýcha dejinami. Nás osobitne zaujala Stará Pekárna, meštiansky dom z 13. storočia, situovaný v samom srdci mesta, ktorý po rokoch chátrania nádherne zrekonštruovali a prebudili k životu manželia Valerie a David Kozelský. 

O tom, že dielo sa naozaj podarilo, svedčí i fakt, že Stará Pekárna bola ocenená ako najlepší malý penzión roku 2021 v Česku. Vyhrala i cenu známeho portálu Amazing places, ktorý pravidelne predstavuje ľuďom čarovné miesta s jedinečnou atmosférou.

Zdroj: Stará Pekárna

​​​Stará Pekárna vyniká kombináciou rôznych umeleckých slohov od gotiky cez renesanciu až po barok a klasicizmus. Unikátna je predovšetkým historická klenba v tzv. “mázhause”, dochovaná pec “stará pekáreň”, kde sa po 350 rokov pieklo, a tiež gotický zrub v dvorovej časti domu. Ubytovanie ponúka v priestranných apartmánoch s pôvodnými podlahami a konštrukciami a tiež s vlastnými kuchynkami. Každý apartmán je trošku iný, ale spája ich jedinečný minimalistický štýl, kombinujúci históriu s potrebami komfortného ubytovania 21. storočia. 

V tomto “dome s charakterom” je možné usporiadať aj oslavu či romantickú svadbu s neopakovateľnou atmosférou. Nachádza sa tu aj konferenčná sála s dataprojektorom a flipchartom. 

Zdroj: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

​​Aj v okolí Starej Pekárny sa nachádza množstvo unikátov. Azda najvzácnejším je stredoveká rotunda sv. Kataríny s freskami nevyčísliteľnej hodnoty, aké len tak niekde neuvidíte. K obľúbeným turistickým atrakciám mesta patrí znojemské podzemie, najväčší systém podzemných chodieb v Česku, unikátny i v rámci celej strednej Európy. Podzemie ponúka okrem klasických aj niekoľko typov adrenalínových prehliadok. Najväčšími dominantami mesta sú znojemský hrad a kostol sv. Mikuláša.

Ak ste fanúšikom vína, navštívte Loucký kláštor z roku 1990, ktorý je akýmsi centrom znojemského vinohradníctva a ponúka ochutnávku prvotriednych vín.

Zdroj: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

​​Znojmo je zároveň vstupnou bránou do národného parku Podyjí. Ide o jedno z posledných zachovaných riečnych údolí v strednej Európe. Jedinečne zachovaná nedotknutá príroda, husté lesy, meandrujúca rieka, šíre výhľady… Užijete si tu nádherné a zároveň nenáročné túry priamo z mesta.

Spomedzi ďalších aktivít, ktoré si v Znojme môžete užívať, stojí za zmienku napr. zapožičanie kanoe na splav rieky, cyklotúry či výlety do blízkeho okolia, napr. k ďalšej perle oblasti, rozprávkovému zámku vo Vranove nad Dyjí.

Znojmo nielen v lete ožíva množstvom kultúrnych podujatí. Svojou krásou môže konkurovať Prahe, jeho veľkou prednosťou oproti nej je však poloha, pokojná atmosféra a absencia nepriepustných davov turistov. Relax tu zažijete naozaj neopakovateľný.

Zdroj: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

​​​(lz)

Páčil sa vám článok?