Prečo tento rok uprednostniť Kutnú Horu pred Prahou

11.8.2022

Zdroj: pixabay/ilustračné foto

Páčil sa vám článok?

Len máloktoré mesto v Česku a na Slovensku ukrýva toľko krás a toľko kultúrneho a historického bohatstva ako Kutná Hora. Nečudo, že sa toto stredočeské banské mesto preslávené ťažbou striebra hrdí zápisom do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

V stredoveku bola Kutná Hora jedno z najvýznamnejších miest Českého kráľovstva. Do dnešných dní sa zachovalo nespočetné množstvo pamiatok na túto slávnu históriu. A keďže bratia Česi sa o svoje pamätihodnosti dokážu starať o poznanie lepšie ako sme zvyknutí u nás doma, návštevník mestečka sa razom ocitne v úplne inom svete - chvíľu sa cíti ako v rozprávke, chvíľu ako v historickom veľkofilme.

Vecí, ktoré vás tu nadchnú, je naozaj veľa. Napríklad České múzeum striebra je jedno z najstarších a najbohatších múzeí u našich susedov, naň si určite nájdite čas. Neobíďte ani gotický Chrám svätej Barbory, ktorý je najväčšou a najcharakteristickejšou dominantou mesta. Svojou architektúrou nemá v našich končinách obdobu. Zaujímavé je, že nebol postavený na podnet cirkvi, ale ho iniciovali bohatí kutnohorskí mešťania ako reprezentatívnu stavbu.

Unikátom  európskeho významu je Kostnica Sedlec pri Kutnej Hore s bizarnou výzdobou, ktorá naháňa až zimomriavky – napríklad luster je poskladaný zo všetkých kostí ľudského tela. Niet divu, že patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky Stredočeského kraja. Oplatí sa zájsť aj na Zámok Kačina, ktorý je len asi 20 km od Kutnej Hory, patrí totiž medzi najvýznamnejšie stavby empírovej architektúry v Česku. Podobných výnimočných zážitkov na vás čaká oveľa viac. 

Nie sú to však len pamiatky a múzeá, čo stojí za návštevu. Kutná Hora je počas letnej sezóny miestom konania množstva zaujímavých kultúrnych podujatí. Na svoje si tu prídu aj priaznivci kvalitnej gastronómie.

Zdroj: Chateau Kotěra

Ak si chcete po celodennom spoznávaní a zábave naozaj kvalitne oddýchnuť, odporúčame vám ubytovať sa kúsok od mesta, v unikátnom zámockom hoteli Chateau Kotěra. Zámok bol postavený v roku 1913 podľa návrhu českého architekta Jana Kotěru a spája v sebe aristokratickú pompéznosť s množstvom inovatívnych prvkov, aké v iných zámockých hoteloch nenájdete.

Zámok ponúka svojim návštevníkom komentované prehliadky Kutnej Hory ale aj turistické prehliadky vlastných jedinečných interiérov, na ktorých sa návštevník dozvie o histórii rodiny Mandelíkovcov, pôvodných majiteľov zámku. Z ďalších aktivít je k dispozícii tenisový kurt, ihrisko na petang či nekrytý 18-metrový bazén. Užijete si aj hry v zámockom parku a novinkou je požičiavanie elektrobicyklov. Oceníte tiež vynikajúce jedlo pripravené z čerstvých sezónnych surovín, ktoré si môžete vychutnať v  reštaurácii aj na terase. Mnohí hostia sa na zámok znovu a znovu vracajú práve za gurmánskym zážitkom.

Zdroj: Chateau Kotěra

Viac sa dozviete na https://www.hotelkotera.cz/.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?