Pamätáte sa na ne? Výletné rýchlolode Meteor už nikoho po Dunaji neodvezú, čo však s nimi bude?

25.3.2022
0

Zdroj: Facebook/Aktívna iniciativa/www.fleetmon.com

Páčil sa vám článok?

Rýchlolode Meteor, ktoré pozná takmer každý Bratislavčan a ktoré niekoľko desiatok rokov premávali medzi Bratislavou a Viedňou, už žiadnych pasažierov neodvezú. Na jednej strane je ich majiteľ, ktorý tvrdí, že ich prevádzka nie je možná, na druhej iniciatíva, ktorá sa ich snaží zachrániť..

Okrídlené rýchlolode typu Meteor už v časoch socializmu zabezpečovali plavby prakticky po celom toku Dunaja. Premávali v pravidelných linkách do Viedne a do Budapešti. „Na želanie zákazníka môžu plávať do hociktorého dunajského prístavu za prenájom celej lode,“ stálo v dobovom letáku. Tieto plavidlá však časom prestávali byť pri ostatných rýchlolodiach konkurencieschopné. 

Spoločnosť Slovenská plavba a prístavy-LOD prevádzkovala tri kusy lodí - Meteor III-Myjava, IV-Modra, V-Bratislava, no od roku 2019 ste ich márne hľadali v ponuke plavieb po Dunaji. Kedysi ich mala spoločnosť k dispozícii päť, ostali z nich však len tri, ktoré boli postavené v 70. rokoch v Sovietskom zväze. 

Zdroj: Facebook/Osobní lodní doprava a turistické přívozy, plavby, lodě

Brožúra k lodiam Meteor

Legendárne lode však už po Dunaji voziť ľudí definitívne nebudú. Jednak je potrebné zabezpečiť náhradné diely, ktoré však by bolo potrebné objednať z Ruska, čo podľa slov predsedu predstavenstva SPaP-LOD Mareka Považana dlhodobo nebude možné. "Okrem toho, obšívka plavidiel by musela byt aspoň čiastočne vymená. Je nitovaná, bolo by zložité nájsť spoločnosť, ktorá má potrebnú technológiu. Taktiež, nie sú na pracovnom trhu k dispozícii kvalifikovaní členovia lodných posádok," povedal dôvody skončenia prevádzky lodí pre banoviny.sk predseda predstavenstva SPaP-LOD.

Takisto Považan nevidí iný rozumný komerčný spôsob využitia tohto druhu plavidla, ako je preprava osôb. "Vzhľadom na konštrukciu lodného telesa  je iné využitie veľmi nákladné a bez zásadných úprav môže byť dokonca aj nebezpečné," priblížil Považan. Na sociálnej sieti vznikla iniciatíva, ktorá sa snaží aspoň jednu loď zachrániť. Podľa vyjadrenia jej členov, v mnohých prípadoch sa dá loď využiť na komerčné účely, napríklad ako plávajúce reštaurácie alebo ju napríklad premiestniť do múzea.

Zdroj: Facebok/Aktívna iniciatíva

Zdroj: Facebook/Aktívna iniciatíva

Zdroj: Facebook/Aktívna iniciatíva

Zdroj: Facebook/Aktívna iniciatíva

Zdroj: Facebook/Aktívna iniciatíva

​Loď Meteor je uskladnená v bratislavskom prístave

V susednej Budapešti dnes lode rovnakého typu stále premávajú do Ostrihomu. Iniciátor zbierky tvrdí, že neúspešný predaj do zahraničia troch meteorov pravdepodobne presvedčil spoločnosť SPaP-LOD dať dve lode zošrotovať a tretiu komerčne predať. Jeho slová nám potvrdil aj Marek Považan, lode sa budú šrotovať. "Lode  sme sa pokúšali  predať, ale  nemal  nikto  záujem, preto  budú  všetky  zošrotované," spresnil pre banoviny.sk.

A preto chcú členovia iniciatívy podniknúť kroky k záchrane aspoň jedného z plavidiel. "Oslovili sme aj STM/Slovenské technické múzeum, zatiaľ neodpovedali, tak sme začali zbierku, cez transparentný účet - zatiaľ, radi by sme spoločne niečo podnikli k záchrane," napísal iniciátor záchrany v skupine nadšencov týchto lodí.

(nc)

Páčil sa vám článok?