ROZHOVOR Učiteľ biológie Peter Wetzler cestuje po Slovensku a hľadá poctivých farmárov

9.3.2022

Zdroj: archív P. Wetzlera

Páčil sa vám článok?

Stredoškolský učiteľ, biológ, bloger, vášnivý cestovateľ aj „lokál žrawetz“. Peter Wetzler (na úvodnej foto) je človek, ktorý žije zdravo, vyvážene, spokojne a udržateľne. Svoje životné poznania i vedomosti posúva bližšie k ľuďom, pre ktorých sú inšpiráciou aj impulzom na pozitívnu zmenu životného štýlu.

Sme to, čo jeme, a ak chceš, naučím ťa vyberať si kvalitné sezónne a lokálne potraviny a používať ich v kuchyni – takto uvádzate svoj projekt Lokál žrawetz. O čo ide?
Je to blog či filozofia, ktorá odzrkadľuje úplne prirodzený a udržateľný spôsob života. Spôsob, ktorý je pre mňa typický a snažím sa ho praktizovať na dennej báze. Prostredníctvom webu a sociálnych sietí sa snažím zvyšovať povedomie ľudí o tom, ako by sme mali pristupovať k potravinám, čo kupovať, ako sa pri nákupoch správne rozhodovať. Tak, aby sme pokryli základné výživové potreby nášho tela s dôrazom na rozmanitosť, sezónnosť, lokálnosť, a zároveň s čo najmenším dopadom na našu planétu.

Prečo blog?

Dovolím si tvrdiť, že môj blog je jedinečný tým, že je neziskový, vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov a je mimoriadne interaktívny – zásadne odpisujem na každú jednu správu, spätná väzba je pre mňa veľmi dôležitá. 

Lokál žrawetz má na webstránke aj interaktívnu mapu farmárov, výrobcov. Podľa čoho ich pridávate do mapy?

Výber producentov je subjektívny, ale veľmi prísny. Vždy ide o prvovýrobcov a väčšina z nich je mnou overená. Napríklad pekárne sú na mape iba také, ktoré vo svojich výrobkoch nepoužívajú margaríny či éčka, tie do kvalitných pekárenských výrobkov nepatria. 

Akú máte ďalšiu víziu s touto platformou?

Nápadov mám veľmi veľa, ale nerád o nich hovorím vopred. Rád by som spomenul môj sen, a to je vytvoriť obchodík aj s možnosťou občerstvenia, kde by sa ľudia mohli stopercentne spoľahnúť na kvalitu a všetky produkty by boli lokálne. 

Cestujete veľa po Slovensku a hovoríte, že práve na týchto cestách ste si uvedomili, akí sme ľahostajní k planéte. Že robíme maximum pre to, aby sme ju zničili. Prečo to tak je?

Toto je náročná otázka, ale myslím si, že odpoveďou je naša pohodlnosť a lenivosť. Sme veľmi neochotní vzdať sa čohokoľvek, čo by akýmkoľvek spôsobom oklieštilo naše pohodlie.

Vyštudovali ste biológiu, rozumiete tomu, čo strava robí v našom tele. Prečo máme rozmýšľať nad tým, čo jeme?

Z môjho pohľadu je to veľmi jednoduché. Ja milujem život a chcem si ho čo najviac užívať. Niekedy to znamená, že sa dobre najem, inokedy si zase dám poriadne do tela a niekedy odídem na niekoľko týždňov do Ázie. Chcem mať dlhý a kvalitný život, aby som si mohol splniť čo najviac snov. A preto sa o svoje telo musím patrične starať. Nechcem mať zažívacie problémy, chcem sa cítiť dobre fyzicky aj psychicky. Dáta z ostatných výskumov ukazujú aj to, že to, čo jeme, má veľký vplyv aj na našu psychiku, najmä prostredníctvom prepojenia nášho mikrobiómu s naším mozgom. 

Máte knihy od najlepších svetových cukrárov, v mobile online masterclass, za sebou aj kurz pečenia malých francúzskych dezertov „petit gateau“, hodiny a hodiny príprav, a potom ďalšie hodiny dekorovania a posledných úprav. Čo vám všetky tie kurzy dávajú? 

Poviem si, koľko toho už viem, a potom príde nová kniha, masterclass či kurz a bum! Je to oblasť, ktorá ma baví a stále tu vidím obrovský priestor na osobný rast. Okrem toho sa učím spoznávať iné kultúry, iné techniky a v neposlednom rade aj trpezlivosti, ktorá mi niekedy chýba. Keď pečiem nejaký dezert tri dni, tak je to taký pekný protipól toho, ako život aktuálne funguje – všetko chceme hneď a rýchlo, nechceme ísť do hĺbky. Takže je to u mňa pekne vyvážené.

Dôležitá téma sú éčka v potravinách. Pokladáte ich za pomoc alebo smrť?

Je to mimoriadne komplikovaná a komplexná téma. Éčka vo všeobecnosti pomáhajú potravinárom, avšak niekedy ich nájdeme aj v potravinách, kde si myslím, že by byť nemali – v chlebe, jogurtoch, sladkostiach a podobne. Ich množstvá sú prísne regulované, avšak pri konzumácii potravín, ktoré majú komplikované zloženie, sa kumuluje aj ich potenciálne negatívny efekt. 

Aj sladkosti sú bežnou súčasťou nášho stravovania. Môžu byť sladkosti kvalitné?

Tak toto je naozaj moja téma, pretože sladkosti milujem. A rozhodne áno, môžu byť aj kvalitné. Ja si kupujem iba také. Našťastie máme aj u nás mimoriadne odhodlaných a šikovných výrobcov.

Lenka Hamšíková

Celý rozhovor si prečítajte na webe micurinzije.sk.

ROZHOVOR - Peter Martinko: Verím, že v Bratislave raz metro bude, aj keď sa začne stavať možno až o 20 rokov!

Už ako 15-ročný mládenec sa o výstavbu bratislavského metra zaujímal tak intenzívne, že prekvapil aj niektorých projektantov poverených jeho realizáciou. Peter Martinko donedávna sprevádzal verejnosť na miesta, ktoré mali byť súčasťou rýchlodráhy, respektíve metra, ale po začatí výstavby druhej etapy električkovej trate do Petržalky hrozí, že už čoskoro zmiznú do nenávratna...

Páčil sa vám článok?