Betlehemské svetlo sa už šíri Slovenskom, prevzala si ho aj prezidentka Zuzana Čaputová

14.12.2021
0

Zdroj: Slovenský skauting/Marián Suvák

Páčil sa vám článok?

Slovenskí skauti si prevzali ešte v sobotu vo večerných hodinách na rakúsko-slovenských hraniciach Betlehemské svetlo od skautov z Rakúska. Od tej chvíle malý plamienok začal svoju púť po Slovensku. V pondelok 13. decembra po 16:00 ho prijala aj prezidentka Zuzana Čaputová. 01- Betlehemské svetlo preberá Prezidentka Zuzana Čaputová z rúk Náčelníka Slovenského skautingu. 02- Spoločná fotografia Prezidentky 03- Prezidentka Zuzana Čaputová dáva rozhovor o Betlehemskom svetle médiám

Slovenskí skauti medzitým odovzdali Betlehemské svetlo na hraniciach svojim poľským "kolegom" a  na ukrajinsko-slovenských hraniciach i skautom z Ukrajiny. Aj vďaka slovenským skautom bude Betlehemské svetlo tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. 

Prezidentka si plamienok prevzala od skautskej delegácie na čele s náčelníkom Slovenského skautingu Jánom Mitríkom, v ktorej bola aj skupinka skautov a skautiek z obce Spišský Štiavnik. Mitrík poďakoval prezidentke za možnosť prinesenia symbolu Vianoc, pokoja a nádeje do Prezidentského paláca a za odvahu, ktorú dodáva ľuďom v tejto náročnej dobe. Zuzana Čaputová sa v rozhovore s deťmi zaujímala, ako sa dostali ku skautingu. Prezidentka poďakovala vedúcim aj aktívnym skautom za všetku činnosť, ktorú počas roka robia a že pestujú na Slovensku tradíciu, na ktorú je osobne hrdá.

Po oficiálnom prevzatí svetla v Prezidentskom paláci začnú skauti s jeho roznášaním po Slovensku, aby sa do Vianoc dostalo do domácností. Každoročný rozvoz Betlehemského svetla vlakmi aj tento rok nahradí symbolická jazda na trase Bratislava – Košice počas npredvianočného víkendu, konkrétne 18. decembra vlakovom TATRAN s odchodom z Bratislavy o 10:30 a príchodom do Košíc o 16:03. “Skauti majú radi výzvy a priniesť Betlehemské svetlo v čase pandémie je bezpochyby jednou z nich. Teší nás však, že sme spoločne so Železničnou spoločnosťou Slovensko mohli nadviazať na dlhoročnú tradíciu aspoň symbolickým prevozom Betlehemského svetla zo západu na východ do Košíc,” komentuje Marián Suvák koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku.

Zdroj: Slovenský skauting/Marián Suvák

​ Zuzana Čaputová so slovenskými skautmi.

Betlehemské svetlo sa tak aj tento rok bude šíriť najmä alternatívnymi spôsobmi oproti tomu, ako to bolo doposiaľ. “Cieľom aj tohto 32. ročníka Betlehemského svetla je, podobne ako minulý rok, dostať ho na čo najviac miest, kde svietilo aj po iné roky a nezabúdať pri tom na bezpečnosť všetkých zúčastnených,” uzatvára Suvák.

Skautskí koordinátori pracujú na hľadaní riešení ako a kam v rámci jednotlivých organizačných jednotiek Svetlo z Betlehema dopraviť. Odpáliť si ho bude možné v kostoloch, skautských domoch, aj na verejných priestranstvách. Kde najbližšie k vám sa nachádza, nájdete na mape Betlehemského svetla na www.betlehemskesvetlo.sk/mapa, ktorú denne napĺňajú a aktualizujú skauti z celého Slovenska.

Historik Tomčík: Magický vianočný okamih nastal v Bratislave o 11. hodine a 11. minúte – uhádnete deň a mesiac?

Ako sviatkovali starí Bratislavčania? Historik a spisovateľ Vladimír Tomčík prezradil, prečo muselo mesto pred 125 rokmi odpojiť vianočný stromček pred divadlom od elektriny, aké dobroty mali Prešporáci na štedrovečernom stole a kam vyhadzovali delikátny kaviár, ale aj to, čo robili mestskí páni 11. 11. o 11. hodine a 11. minúte. Práve vtedy, na sv. Martina, sa kedysi začínal advent.

Skautky aj tento rok prinesú Betlehemské svetlo na Lomnický štít, do Observatória Slovenskej akadémie vied, ktoré je najvyššie položeným pracoviskom a obývaným miestom na Slovensku. V nedeľu 19. decembra tak bude symbolicky žiariť plamienok mieru, pokoja a lásky z pomyselnej strechy Slovenska na  všetkých.

Rok poznačený pandémiou presunul slávnostné ceremónie na skromné stretnutia na hraničných priechodoch, vlakový rozvoz na symbolickú jazdu a veľké distribučné línie na snahu jednotlivcov. 

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?