Dominanty Bratislavy svietili na ružovo, pripomenuli prevenciu rakoviny prsníka

16.10.2021
0

Zdroj: Veronika Petrášová

Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti celosvetového dňa pre zdravé prsia bol v piatok Bratislavský hrad vysvietený na ružovo. Rovnako svietili viaceré budovy a dominanty, napríklad aj magistrát Bratislavy, radnica v Trnave, Prezidentský palác, ale tiež dominanty v Trenčíne, Ružomberku, Banskej Bystrici.

Cieľom je aj takýmto spôsobom zvýšiť povedomie o rakovine prsníka a ženám pripomenúť potrebu pravidelného mamografického vyšetrenia. Prípadný nádor vie odhaliť v najvčasnejších štádiách.

Na ružovo bol vysvietený aj Prezidentský palác. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je dôležité zvyšovať povedomie o ženskom zdraví. "Karcinóm prsníka je stále na prvom mieste v počte nových prípadov onkologického ochorenia. Prevencia môže zachrániť zdravie i životy mnohých žien," tlmočil vyjadrenie prezidentky jej hovorca Martin Strižinec.

Nárok na bezplatné skríningové mamografické vyšetrenie má na Slovensku každá žena vo veku od 50 do 69 rokov. Ženám so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka sa odporúča absolvovať mamografiu každý rok. Na Slovensku je 16 preverených pracovísk, vyšetrenie je bezbolestné a nie je nebezpečné. Mnohé pacientske združenia sa zároveň snažia pomáhať odstrániť stigmatizáciu a strach z mamografického vyšetrenia.

Na Slovensku je ročne diagnostikovaná rakovina prsníka 3000 ženám, z toho až 30 percentám v pokročilom metastatickom štádiu. Tretina žien sa z ochorenia nevylieči. V priebehu jedného roka umrie na rakovinu prsníka približne 1000 žien, teda tretina diagnostikovaných. Mamografické vyšetrenie absolvuje pravidelne iba 30 percent žien.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?