Riziko rakoviny hrubého čreva: V UNB na Kramároch a v Ružinove nerobia preventívky, problém je prístrojové vybavenie

12.10.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Lekársky optický prístroj kolonoskop, ktorý umožňuje vyšetrenie sliznice konečníka či hrubého čreva, mali na bratislavských Kramároch k dispozícii do júla tohto roka jediný. V júli sa však pokazil a odvtedy čaká na „generálku“. Univerzitná nemocnica Bratislava má 4 funkčné pracoviská, kde sa vykonáva pacientom vyšetrenie kolonoskopom.

Jednoduchý test na skryté krvácanie môže zachrániť život. Ak však patríte medzi pacientov so zvýšeným rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka, mali by ste priamo podstúpiť preventívne kolonoskopické vyšetrenie.

Kolonoskop, ktorý používajú na Kramároch teraz, majú zatiaľ zapožičaný od 21. júla na neurčito. Problém je v tom, že vyšetrujú len pacientov v akútnych stavoch a hospitalizovaných.

„Aktuálne sa preventíva nevykonáva, ten jeden prístroj to nestíha, bohužiaľ, základný ambulantný skríning sa nerobí,“ povedal nám informovaný zdroj z nemocnice s tým, že takýto pacient má možnosť ísť na vyšetrenie do súkromnej ambulancie alebo do ambulancíí gastroenterológov podľa bydliska alebo do inej nemocnice v rámci Slovenska.

Prístroje by potrebovali dva, kým sa jeden čistí, druhým sa vyšetruje. Ako ďalej dodal, u súkromníka sú v Bratislave aktuálne čakacie lehoty približne tri mesiace. Čo s týka vybavenia, taká Nitra či Trnava si podľa jeho slov dokázala zabezpečiť a obnoviť modernejšie vybavenie. Preto sú na tom lepšie s vyšetrením napríklad tohto typu. Situáciu na Kramároch sme zisťovali aj u hovorkyne UNB Evy Kliskej, ktorá konštatovala, že Univerzitná nemocnica Bratislava má 4 funkčné pracoviská, kde sa vykonáva pacientom vyšetrenie kolonoskopom. "V Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch máme funkčný jeden kolonoskop, rovnako ako v ostatných nemocniciach. Všetky vyšetrenia kolonoskopom v Nemocnici akad. L. Dérera, ktoré sú pacientom indikované sa vykonávajú. Rovnako aj na ostatných troch pracoviskách," priblížila pre banoviny.sk Kliská. Oslovili sme aj rezort zdravotníctva, či sa prípadne neplánuje nákup nového vybavenia do UNB, odpoveď sme však do dnešného dňa nedostali.

Zdroj: nc

​Oznam v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch: Kolonoskopický skríning sa do odvolania nerobí.

Nemocnica dostala aj niekoľko urgentov so žiadosťou návrhu o vyradenie, starý prístroj má totiž už 18 rokov a už sa naň ani nevyrábajú náhradné diely. Aj ten požičaný je podľa zdroja z nemocnice o generáciu pozadu a tiež sa už nevyrába. Ako sme sa dozvedeli, od roku 2018 vedenie sľubuje veľký nákup moderného vybavenia, dodnes sa však v tomto smere nič neudialo. Fungujú na požičanom a preventívne skríningy jedným prístrojom .

V rámci celej UNB nie je situácia ideálna, napríklad v Ružinove to vyzerá podobne. "Nateraz neberieme bežne ambulantov zvonka na výkony ani na bežné gastrovyšetrenia. Odosielame ich do okolitých súkromných ambulancií,“ priblížil situáciu v bratislavskom Ružinove náš ďalší zdroj s tým, že im to nedovoľujú kapacity. Podobne ako na Kramároch, aj tu vyšetrujú len hospitalizovaných. Čo sa týka bratislavskej UNB,  podstatne lepšia situácia je v univerzitnej nemocnici Staré Mesto, aktuálne majú voľný termín na vyšetrenie kolonoskopom na november tohto roka. Na Antolskej v Petržalke si tiež počkáte, ale tiež vám dajú termín aj na preventívny kolonoskopický skríning.

Prísnejšiu prevenciu by mali podstúpiť v prípade, ak bola rakovina hrubého čreva či konečníka potvrdená u pokrvného príbuzného. Ľudia, ktorých rodič, súrodenec či dieťa mali rakovinu alebo črevné polypy totiž majú jednoznačne vyššie riziko ochorenia, než zvyšok populácie.

Zvýšené riziko ochorenia na rakovinu hrubého čreva a konečníka sa na Slovensku týka zhruba pol milióna ľudí. Ochorenie sa zvykne pripisovať najmä mužom, obe pohlavia sú ohrozené rovnako.

Rakovina hrubého čreva a konečníka vzniká postupne v priebehu desiatich či pätnástich rokov. Na čreve sa najskôr objavia malé výrastky, ktoré sa volajú polypy.

Postupne rastú a v istom okamihu sa v nich niektoré bunky takpovediac zbláznia a začnú prerastať do okolia, zmenia sa na zhubné a vzniká rakovina. Ochorenie možno zistiť pomocou bežného testu, ktorá rozpozná krv vo vzorke stolice. Ak je výsledok pozitívny, pacient podstupuje kolonoskopiu a tá definitívne potvrdí prítomnosť polypov alebo nádorov.

Test na okultné krvácanie je vysoko citlivý a spoľahlivý, v širšej populácii ho možno považovať za mimoriadne účinnú formu skríningu rakoviny. Môže však zlyhať v prípade, ak je polyp veľmi malý alebo nekrváca a je zapuzdrený. Môže sa stať, že takto bude rizikový polyp unikať pozornosti lekárov až do chvíle, kým neprerastie do rakoviny.

Kolonoskopia je oveľa presnejšia. Odhalí všetky nádory a až 90 percent polypov, ktoré sú predštádiom rakoviny. Pre rizikových pacientov je preto vhodnejšia. Lekár vďaka kolonoskopii uvidí aj veľmi malé niekoľkomilimetrové polypy. Dokáže ich hneď odstrániť a predísť ich bujneniu a vzniku rakoviny.

Ak by ľudia chodili na pravidelnú kolonoskopiu, bol by kolorektálny karcinóm podľa lekárov zriedkavým ochorením.

(nc)

Páčil sa vám článok?