Kedy si požičať peniaze a kedy radšej šetriť

14.7.2021

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Dovolenka, vysnívaný mobil alebo napríklad nová práčka. To všetko sú položky, ktoré si pri nedostatku peňazí môžete kúpiť len v prípade, že vám na ne niekto požičia. Alebo môžete počkať pár mesiacov, našetriť si a kúpiť ich neskôr. Ako sa v takej situácii rozhodnúť?

Zvážte, na čo si požičiavate

Najprv je potrebné uviesť, že požičiavať si je absolútne normálne. Len musíte k požičiavaniu pristupovať zodpovedne a s rozmyslom. Uvedomte si svoju finančnú situáciu a zvážte, či chcete prípadnú pôžičku využiť na vec, ktorá je pre vašu domácnosť nevyhnutná, alebo sa bez nej chvíľu zaobídete.

Všeobecne je dobré spočítať si, koľko si mesačne zarobíte a akú sumu môžete prípadne každý mesiac odkladať. Ak máte slušný príjem a nerozhadzujete, nemal by byť pre vás problém postupne šetriť.

Požičiavajte si na nevyhnutné veci

Nepopierateľnou výhodou pôžičky je, že dokáže váš problém vyriešiť okamžite. V minulosti bol celý proces spojený s veľkou administratívou, dnes už všetko vybavíte bez problémov online, obzvlášť ak u vás zvíťazí nebanková pôžička.

Pri požičiavaní peňazí ale musíte brať do úvahy aj to, u koho si požičiavate a aké sú kompletné podmienky splácania. V prípade nebankových spoločností si len postrážte, že majú platnú licenciu NBS.

Pôžička by pri rozhodovaní mala mať navrch, ak potrebujete kúpiť nevyhnutnú vec, napríklad už spomínanú práčku, chladničku, nový pracovný počítač a podobne.

Šetrite na veci pre radosť a zážitky

Chcete ísť na drahú dovolenku alebo štvordenný hudobný festival v zahraničí? Ak je životnosť veci, na ktorú si chcete požičať, kratšia než samotné splácanie, potom si radšej peniaze našetrite. Spočítajte si, koľko môžete každý mesiac bezpečne odložiť a sumu si pravidelne odkladajte. Môžete si odkladať na bežný účet alebo na sporiaci, kde sa peniaze budú aspoň trochu úročiť.

Pôžičky sa nebojte, ale buďte zodpovední

Základom vašich financií by mal byť určitý vankúš, ktorý pokryje nečakané náklady. Ak vám ale taká rezerva nestačí, môžete si pomôcť pôžičkou. Pred jej uzatvorením si ale vždy naštudujte, aká bude výška splátok i prípadných sankcií a poplatkov.

A posledné pravidlo, ktoré by ste mali mať vždy na mysli – je dobré požičiavať si na veci, ktorých trvanie má dlhodobý charakter.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie