FOTO a VIDEO Tip na výlet: Vychutnajte si čarovný svet Malého Dunaja

10.8.2020
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Hoci Korzo Zálesie a jeho okolie ešte nie je oficiálne dokončené, už dnes sa oplatí prísť a užívať si neskutočný pokoj nádhernej prírody v okolí Malého Dunaja. Autom sa sem z Bratislavy dostanete približne do 15 minút, mnohí výletníci však radšej volia bicykel.

Do Zálesia - obce za Ivankou pri Dunaji sa dostanete rýchlo, trasa od bratislavského obchvatu meria len asi šesť kilometrov. Parkovisko pred vstupom na drevené mólo je malé, pre približne desať áut, takže ak sa sem vyberiete počas rušného víkendu, budete musieť asi zaparkovať na inom mieste.

S rozšírením tunajšieho parkoviska sa nedá rátať ani v budúcnosti a je to úplne v poriadku. Projekt Korzo Zálesie vznikol predovšetkým ako oddychová zóna, ktorá slúži peším turistom, cyklistom aj vodákom.

Zdroj: Matúš Husár

​Na móle si môžete aj posedieť.

Keďže sme prišli v pracovný deň a navyše predpoludním, mohli sme si užívať luxus samoty, na drevenom móle sme stretli len štyri deti z tunajšej miniškôlky s vychovávateľkou. Najmä počas víkendov však býva plno, takže na vstup do Záleského majáka, vyhliadkovej veže na začiatku promenády, sa niekedy čaká v rade. My však vystupujeme po drevených schodíkoch sami a nerušene si užívame pekné pohľady na prírodu Malého Dunaja z väčšej perspektívy.

Zdroj: Matúš Husár

​Nájdete tu i vyhliadku Záleský maják.

Ak pôjdete po promenáde ďalej, dostanete sa k lodenici, kde si môžete požičať kanoe za 10 eur na hodinu alebo katamaran za 15 eur na hodinu a plaviť sa aj s deťmi po pokojnom prúde.
„Teraz cez prázdniny funguje lodenica cez víkend od 9. hodiny, ale v bežné dni až od 11. hodiny, aj bufet sa otvára až o 11. hodine,“ upozornil Michal Páleník z Lodenice Zálesie.

Zdroj: Matúš Husár

​Náučné tabuľky na vyhliadke.

Video z miesta:

Na splavovanie Malého Dunaja máte viac možností: trasa Šúrsky kanál – Zálesie trvá 2 hodiny, Vrakuňa – Zálesie 2,5 hodiny, Zálesie - Tomášov 3 hodiny a napokon celodenný výlet z Vrakune do Tomášova. „Ak prídete na bicykli napríklad do Vrakune, bicykel vám vezmeme do Zálesia a vy si ho potom vyzdvihnete,“ dodal Michal Páleník.

Zdroj: Matúš Husár

Malý Dunaj ponúka naozaj romantické zákutia.

V nádhernej prírode si oddýchnete, načerpáte potrebnú energiu a domov sa vrátite bohatší o výnimočný zážitok, čo potvrdila aj Bratislavčanka Ivana: „Určite sem prídeme opäť.“

Zdroj: Matúš Husár

​Pohľad na mólo zdola.

(ac)

Páčil sa vám článok?