FOTO a VIDEO: Poloprázdne pláže, ťažké časy pre domácich. Ako to v súčasnosti vyzerá v Chorvátsku?

12.7.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Chorvátsko, najobľúbenejšia zahraničná dovolenková destinácia Slovákov, prežíva pre koronavírus ťažké časy. S čím môžete rátať a aký pohľad sa vám naskytne, ak sa sem vyberiete na dovolenku?

Chorvátsko je oproti minulosti poloprázdne. Zbadáte to okamžite, či sa vyberiete na pláž, do mesta alebo reštaurácie. Ulice, na ktorých ešte pred rokom prúdili davy ľudí baviacich sa na párty v preplnených podnikoch, by ste možno nespoznali. Podobné je to s plážami. My sme navštívili ostrov Vir, populárnu destináciu Slovákov neďaleko Zadaru. 

"Áno,  bohužiaľ, momentálne to tu vyzerá veľmi smutne, nikdy som za 20 rokov v Chorvátsku a 11 rokov stáleho pobytu nezažila také poloprázdno. Toto nie je tá typická atmosféra Chorvátska a návštevnosti Jadranu," potvrdzuje nám náš dojem miestna obyvateľka Miriam Kelečič, ktorá pochádza zo Slovenska. 

Na Vire zaznamenali od 1. do 8. júla tohto roka 8 243 turistov (z toho je 3 168 Chorvátov a 5 075 zahraničných). Minulý rok to bolo v rovnakom období 28 308 (z toho bolo 13 912 Chorvátov a 14 396 zahraničných). Pokiaľ ide o turistov zo Slovenska, od 1. do 8. júla tohto roka ich je na ostrove 458, pričom za rovnaké obdobie minulého roka ich bolo 867.

Keď sa prejdete ulicami či plážami Vira, tento rozdiel si okamžite všimnete. 

Zdroj: ms

​Pláže, ktoré v minulosti praskali vo švíkoch, vyzerajú za ideálneho počasia aktuálne takto. 

Pozreli sme sa aj na to, ako vyzerá večer centrum ostrova, ktoré bývalo vždy preplnené. Úbytok turistov velmi cítiť, čo vás však z pohľadu bezpečnosti poteší. Na ostrove zatiaľ neevidujú ani jeden prípad koronavírusu, a tak je tu riziko možno nižšie ako v Bratislave.

FOTOGALÉRIA (takto vyzerali niektoré podniky priamo v centre ostrova):

​Reštaurácie sú poloprázdne, niektoré dokonca zatvorené. "Môj odhad je, že okolo 20 percent reštaurácií sa rozhodli ani neotvoriť," myslí si Miriam Kelečič. "Osobne nemám nejaké obavy z reštaurácií. Viete, či predtým alebo teraz, letné virózy, úpaly či reakcie na zmeny prostredia vždy boli a budú a to isté sa môže stať na Slovensku. Naše reštaurácie v Chorvátsku prijali odporúčania úradu verejného zdravotníctva a preventívne opatrenia sa tu dodržiavajú. O skvelej disciplíne svedčí aj fakt, že na ostrove Vir sme nemali a nemáme ani jedno číslo osoby, ktorá bola chorá," dodáva.

Faktom je,  že pri vchode do každej reštaurácie nájdete dezinfekciu, čašníkov s rúškami sme však nevideli. 

Zdroj: ms

Pri vstupe do každej reštaurácie či obchodu je umiestnená dezinfekcia. Táto reštaurácia sa nachádza v starobylom mestečku Nin. 

A prečo sa tu nosia rúška menej  ako u nás? "Pretože to tu bolo a je na dobrovoľnej báze. No aktuálne od 13.7. zaviedli povinné rúška vo verejnej doprave (tú však turista nevyužíva). Ďalej pri návšteve nemocníc plus zdravotnícki pracovníci, ďalej obchodníci, vodiči a cestujúci verejnej dopravy, v oblasti, kde sa pripravujú jedlá alebo pri predaji jedál a nápojov. V každom prípade rúška stále nie sú pre turistov povinné, iba vo veľkých shoping centrách. V čase epidémie boli opatrenia v Chorvátsku veľmi účinné a išlo to aj bez rúšok. Ja však beriem stále ako samozrejmosť nosiť rúško, ak idem na nákup do potravín, chránim seba aj iných," vysvetľuje Miriam. 

Zdroj: ms

Niektorí predavači však v Chorvátsku nosili rúška aj pred 13. júlom, napríklad táto dievčina v obchode so sladkosťami mala okrem rúška i rukavice. 

Taktiež centrálna promenáda so stánkami na ostrove, kde ste sa v minulosti tlačili v dave, je oveľa vzdušnejšia. Tu už však stretnete viac ľudí a musíte byť obozretní. Nepribližovať sa zbytočne, dezinfikovať si ruky. "Ničoho sa tu nedotýkaj," začuli sme medzi ľuďmi Slovákov. 

Zdroj: ms

Pri stánkoch večer turistov stretnete, v minulosti tu však bola doslova tlačenica. 

Turistov je skrátka málo a domáci nemajú istotu, čo ich čaká, keďže Chorvátsko zaznamenáva najnovšie už viac ako sto prípadov koronavírusu denne. Takže aj takí, čo si pobyt rezervovali, niekedy neprídu. "Politika štátov je všade rovnaká, zadržať ľudí doma, aby necestovali, aby dovolenkovali vo svojom štáte. Mne sa stalo už štyrikrát, že hostia neprišli, jednoducho zamestnávateľ im zrušil dovolenku alebo zakázal vycestovať mimo Slovenska pod hrozbou výpovede. Kto sa dnes nebojí o prácu, je buď živnostník alebo podnikateľ. Bežný smrteľník odkázaný  na príjem a pracovný pomer takto neohrozí existenciu svojej rodiny. Konkrétne aj ja som do 16. júla prázdna a dúfam, že prídu hostia," približuje Miriam, ktorá s manželom taktiež prevádzkuje apartmán. 

Pláž Kozjak na ostrove Vir:

"Predsezónu sme viac-menej už stratili, apríl, máj, jún, sú preč a to je smutné. Sukromní prenajímatelia musia platiť ročné poplatky rovnako, či majú hostí alebo nie. Očakávame však,  že budú myslieť aj na nás a dostaneme nejaké úľavy. Kiež by som mala vešteckú guľu. Ja som však optimista a verím, keďže počasie a lokalita nášho ostrova je fajn, že sezóna sa nám predĺži do októbra. Viete, Chorváti majú inú povahu a ak by ešte raz zatvorili hranice, asi by to nedopadlo dobre," zamýšľa sa. 

Miestni totiž stále dúfajú, že sa situácia obráti k lepšiemu. "Na rozdiel od slovenských kúpalísk s chlórovou vodou je tu more, príroda a hlavne tu nie sú osy. Pláže pravidelne čistia, tu sa báť netreba. Vir totiž nemá hotely ani masový turizmus. Máme 33 km pobrežia, tj pláží, 17 km upravených pláží, zvyšok prírodné pláže typu robinson. Skromne si myslím, že lepšie miesto nenájdete. Prídete vlastnou dopravou do ubytovania podobného vášmu doma na Slovensku, budete podľa mňa vo väčšom bezpečí ako kdekoľvek inde," obhajuje destináciu Miriam. 

Pláž Kozjak na ostrove Vir:

Korona zmenila aj fungovanie ostrova, pravidelný hudobný festival sa nekoná. "Myslím si, že zo strany našej civilnej ochrany Viru je toto rozhodnutie rozumné. Reštaurácie, ktoré fungujú, zaviedli živú hudbu, aby sme ako tak zachovali našu prímorskú atmosféru leta," objasňuje objasňuje Miriam Kelečič. 

Navštívili sme aj najstaršie chorvátske kráľovské mestečko Nin s rímskymi pamiatkami z prvého storočia, ktoré sa nachádza pár kilometrov za mostom spájajúcim ostrov Vir s pevninou. Aj tu vidno rapídny úbytok turistov. Kde ste sa v minulosti tlačili, sa dnes pokojne prejdete. Musíte však byť nanajvýš opatrní, na toto miesto naozaj prúdia turisti z celého sveta. Ale tak pokojne ako dnes si ho už asi nikdy nepozriete. 

Zdroj: ms

Uličky mestečka Nin. 

V Chorvátsku sa aktuálne nachádza viac 430-tisíc zahraničných turistov, väčšina je z Nemecka, Slovinska, Českej republiky, Poľska, Rakúska, Slovenska a Maďarska.

Zdroj: ms

V Nine sa nachádza aj socha biskupa Gregora Ninského, dotyk jeho palca údajne prináša šťastie. 

V období od 1. do 10. júla došlo v Chorvátsku k takmer 600-tisíc príchodom (to je 46% oproti rovnakému obdobiu minulého roka) a zaevidovali 4,4 milióna prenocovaní (53 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka). To však ešte nespomíname mesiace apríl, máj a jún, ktoré pre koronavírus turisticky úplne vypadli. 

Pri pohľade na nocľahy realizované v tom istom období krajmi sa väčšina z nich realizovala na Istrii (1,2 milióna prenocovaní), Primorsko-gorskokotarskej (975 000 prenocovaní) a Zadarskej župe (819 000 prenocovaní). Nasleduje Splitsko-dalmatínska župa  (706 000 prenocovaní) , Šibenicko-kninská župa (321 000 prenocovaní), Dubrovnícko-neretvianska župa (188 000 prenocovaní) a Lika-Senj (167 000 prenocovaní) v júli.

Zdroj: ms

Pôvodné mestečko Nin leží na maličkom ostrove. 

Vyskúšali sme: Ako sa dnes cestuje do Chorvátska, čo vás v krajine čaká. Je tam bezpečnejšie ako u nás?

Dovolenka v zahraničí sa pre opätovný nárast výskytu koronavírusu stáva medzi Slovákmi menej populárnou. Uvažujete nad tým, že by ste to napriek tomu vyskúšali? Je cesta v súčasnosti jednoduchšia či zložitejšia ako v minulosti? Otestovali sme Chorvátsko, kam sa môžete prepraviť bezpečnou individuálnou dopravou. Nie je to bezpečnejšie ako na Slovensku? Svoj názor môžete vyjadriť aj v ankete na konci článku.

(ms) 

Páčil sa vám článok?