Tieto historické hotely nám závidí celý svet

14.7.2020

Zdroj: Boutique Hotel Hviezdoslav

Páčil sa vám článok?

Neverili by ste, v ktorom slovenskom meste je ukrytý luxusný boutique hotel, ktorý službami bez problémov konkuruje svetu.

A nie je jediný na Slovensku. Historické hotely u nás totiž zažívajú boom. A právom – oceňuje ich aj svet. Vyhľadávajú ich jednak hostia, ktorí si chcú užiť výnimočnosť a luxus, jednak lovci zážitkov, jednak romantici fascinovaní dobou kráľov. V priestoroch niekdajších kaštieľov či iných zaujímavých pamiatok sa prenesú v čase. Oblečení do dobových kostýmov, na stredovekej hostine, v tureckých kúpeľoch... Áno, cestovať v čase sa dá! Kde na Slovensku nájdete tie najkrajšie „časopriestorové brány“ do minulých storočí?
_

Boutique Hotel Hviezdoslav, Kežmarok

Zdroj: Boutique Hotel Hviezdoslav

​​Malebné podtatranské mesto Kežmarok je vyhľadávané nielen pre blízkosť našich najkrajších veľhôr, ale aj pre svoju bohatú históriu a vzácne pamiatky. Kto by si chcel tunajšiu históriu užiť naozaj naplno, môže sa ubytovať v neveľkom, lež prekrásnom hoteli, situovanom priamo v starobylom centre mesta, kúsok od Kežmarského hradu. Hotel Hviezdoslav vznikol spojením 4 meštianskych domov zo 17. storočia. V jednom z týchto domov býval počas svojich štúdií slávny slovenský básnik, po ktorom bol hotel pomenovaný. Práve tu, v inšpiratívnom prostredí Kežmarku, napísal aj svoju prvú zbierku.

Hotel Hviezdoslav dnes patrí k najlepšie hodnoteným slovenským hotelom, na medzinárodných súťažiach zbiera jedno ocenenie za druhým. Koncom roka 2019 obstál v konkurencii najlepších hotelov sveta a získal špeciálnu cenu Signum Virtutis, Seal of Excellence (Pečať dokonalosti). Ide o najvyššie ocenenie najlepších z najlepších v oblasti luxusnej pohostinnosti, ktoré udeľuje organizácia The Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle. Hotel Hviezdoslav tak robí dobré meno našim historickým hotelom, podtatranskému regiónu aj celému Slovensku. Možno sa zamýšľate, čím to je, že nenápadný hotel z malého spišského mesta má takú prestíž. Veď štýlové historické priestory, špičková gastronómia a prvotriedne služby, hoc na Slovensku nie sú samozrejmosťou, nie sú ani úplnou raritou. Netrápte sa, neprídete na to – až kým ho nenavštívite osobne a nenadýchate sa jeho atmosféry z plných pľúc.

Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke www.hotelhviezdoslav.sk. 

 _

Hotel Amade Château, Vrakúň

Zdroj: Amade Château

Amade Château je štýlový päťhviezdičkový hotel, ležiaci v prekrásnom prostredí Žitného ostrova – na skok od Bratislavy, a predsa v dokonale tichej oblasti. Hotel vznikol rekonštrukciou kaštieľa starobylého rodu Amadeovcov. Rekonštrukcia sa naozaj vydarila, duch minulosti sa tu s potrebami náročného hosťa 21. storočia kĺbi dokonale. V izbách dekorovaných tapetami s ručne maľovanými  motívmi, ručne tkanými prikrývkami a rôznymi umeleckými kováčskymi doplnkami sa človek naozaj cíti ako šľachtic z čias dávno minulých. Fajnšmekrov nadchne gastronómia v štýle slow food, využívajúca miestne tradície a suroviny: zeleninu a ovocie si hotel pestuje vo vlastných sadoch, hydinu a mangalice chová na vlastných farmách, z vlastných surovín tu pripravujú aj pečivo a cestoviny. Zaujímavosťou je wellness, súčasťou ktorého sú pravé turecké kúpele hamam s tradičnými očistnými procedúrami.

Najväčším lákadlom hotela je však bohatá ponuka zážitkových aktivít. Čaká na vás výlet kočom, jazda na koni (aj pre úplných začiatočníkov), večerné kino či stredoveká hostina, v rámci ktorej sú starodávne delikatesy podávané na drevených misách, konzumované bez príboru, prípadne aj v dobových kostýmoch. Naučíte sa ryžovaniu zlata, remeslu starých Žitnoostrovčanov, a prostredníctvom prechádzky lesom Amade či pádlovania po dunajských ramenách (samozrejme s inštruktormi) spoznáte neznámu prírodu regiónu, v minulosti zvaného Zlatá záhrada, prírodu plnú rozprávkový kútov a nedotknutých pralesov.

Kompletnú ponuku hotela nájdete na www.hotelamade.sk.

_  

Thermia Palace Ensana Health Spa Hotel, Piešťany

Zdroj: Thermia Palace Ensana Health Spa Hotel

​Hotel Thermia Palace je vôbec prvým 5-hviezdičkovým hotelom na Slovensku. Nachádza sa v tichej lokalite uprostred zelene nádherne upraveného Kúpeľného ostrova v Piešťanoch s leknovými jazierkami a pávmi a jeho budova patrí k najkrajším pamiatkam secesnej architektúry na Slovensku.

Hotel prvýkrát otvoril svoje dvere návštevníkom v roku 1912. V tom čase patril medzi najluxusnejšie budovy celého Rakúsko-Uhorska. Výnimočnosť hotela však spočíva najmä v jeho ponuke kúpeľných a liečebných procedúr, ktorou sa rýchlo preslávil po celom svete. Už krátko po otvorení, v roku 1917, navštívili hotel 3 korunované hlavy – bulharský cisár Ferdinand I. Coburg, rakúsky cisár Karol I. a nemecký cisár Wilhelm II.

Aj v súčasnosti sa tento luxusný 5* hotel zo siete Ensana zaraďuje medzi najlepšie v krajine. Na každom mieste hotela cítiť jeho veľkolepú minulosť.  V bohato zdobenej reštaurácii Grand sa nachádza nesmierne vzácna maľba od Alfonsa Muchu, ktorú autor osobne venoval hotelu. Ohromujúce kúpele Irma s jedinečným historickým bahniskom, považovaným za vrcholné dielo európskeho secesného dizajnu, ponúkajú viac ako 60 kvalitných procedúr na liečbu pohybovej sústavy. Procedúry využívajú účinok unikátnych prírodných liečivých zdrojov z Piešťan v kombinácii s modernými lekárskymi poznatkami. Kvalitná a vyvážená kuchyňa, široká ponuka relaxačných a skrášľovacích procedúr a pokojné okolie sa postarajú o všetko, čo patrí k luxusnej a zdravej dovolenke.

Pre viac info kliknite na www.ensanahotels.com/thermia-palace/sk.

 _

Liečebný dom Alžbeta, Bardejov

Zdroj: Liečebný dom Alžbeta

​Pri kúpeľoch ešte chvíľu zostaneme, hoci na mape sa posunieme o niekoľko sto kilometrov východne. Štýlový liečebný dom Alžbeta je pýchou Bardejovských Kúpeľov. Nachádza sa v kúpeľnom parku, vedľa budovy balneoterapie, s ktorou je spojený prostredníctvom chodby. Dom bol postavený v 19. storočí, v čase, kedy Bardejovské Kúpele patrili medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie kúpeľné strediská v Uhorsku s bohatým pulzujúcim spoločenským životom. Liečivá sila minerálnych vôd a priaznivá poloha v malebnom údolí, obklopenom ihličnatými lesmi, sem lákala šľachtu a významné osobnosti spoločenského života. Medzi podpismi v pamätnej knihe nájdeme aj niekoľko korunovaných hláv.

V roku 1895 prišla do Bardejovských Kúpeľov cisárovná Alžbeta, manželka Františka Jozefa I., známa ako Sissi. Ubytovaná bola v liečebnom dome, ktorý dnes nesie jej meno. Bočný vchod tejto budovy bol dokonca vybudovaný špeciálne pre jej potreby. Podľa historických záznamov bola Sissi s pobytom nadmieru spokojná. Hoci v tom čase mala už 58 rokov, pri rozlúčke sa vyjadrila, že sa cíti zdravá a svieža, akoby bola 18-ročná. Z izby, v ktorej bola cisárovná ubytovaná, bol urobený luxusný hotelový apartmán zariadený v štýle Sissi, v ktorom môžete prežiť jedinečné chvíle ako praví šľachtici. Zároveň sa v hoteli nachádza aj muzeálny apartmán cisárovnej s replikami dobového nábytku a predmetov, ktoré počas tunajšieho pobytu používala. Tento je otvorený širokej verejnosti. 

Pre viac informácií kliknite na www.kupele-bj.sk/ubytovanie/liecebny-dom-alzbeta.

 _

Vila Magnolia, Banská Štiavnica

Zdroj: Vila Magnolia

Ktorý iný kút Slovenska dýcha históriou tak ako stredoslovenské banské mestečko Banská Štiavnica? Niekdajšie hrdé slobodné kráľovské mesto sa vďaka neprebernému množstvu vzácnych kultúrno-historických pamiatok pýši zápisom do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nájdete tu zámky, mestské paláce, hrdé meštianske domy ako aj pozostatky slávnej baníckej minulosti. Viaceré historické budovy dnes slúžia ako ubytovacie zariadenia.

Ak si chcete atmosféru dávnych čias užiť naozaj naplno, môžete sa ubytovať napríklad v starobylom meštianskom dome, ktorý je situovaný v širšom centre Štiavnice, a ktorý predstavuje jednu z dominánt dolnej časti mesta. Existencia domu je prameňmi doložená od 17. storočia, je však zrejmé, že jeho dejiny sa začali písať ešte skôr. Dnes objekt slúži ako penzión Vila Magnolia. Na návštevníkov tu čakajú vkusne zariadené izby, ako aj luxusné apartmány, vybavené originálnym starožitným nábytkom, vrátane napríklad funkčných kachľových pecí z 19. storočia, aké určite poznáte z prehliadok zámkov či múzeí šľachtického alebo meštianskeho bývania. Moderným prvkom Vily Magnolie je wellness s vírivkou, fínskou a parnou saunou.

Banská Štiavnica, to však nie sú len pamiatky, ale aj krásna príroda Štiavnických vrchov. Najznámejší vrch Sitno sa spája s prvopočiatkami slovenskej turistiky. Za zmienku stojí aj súbor asi 20 unikátnych jazier, tzv. tajchov, ktorých pôvod sa spája s baníckou činnosťou, a ktoré sú vhodné na kúpanie, vodné športy či rybolov.

Viac sa dozviete na www.vilamagnolia.sk.

Hotel Astória, Bardejov

Zdroj: Hotel Astória

Bardejov sme už v článku spomenuli. Tento historický klenot Šariša, je ďalším „UNESCO-mestom“ s nespočetným množstvom kultúrnych pamiatok. Jeho námestie je vďaka svojej jedinečnej architektúre mnohými považované za najkrajšie na Slovensku. Za návštevu však rozhodne nestojí iba starobylé centrum. Na okraji Bardejova, v obklopení prekrásnej prírody Nízkych Beskýd, sa rozkladá areál Bardejovských Kúpeľov. Máloktoré kúpeľné mesto sa môže pochváliť takým spojením jedinečných klimatických podmienok, strhujúcej prírodnej scenérie a prírodných liečivých zdrojov s výnimočným zložením.

Historickou dominantou Bardejovských Kúpeľov je veľkolepý hotel Astória, situovaný v centre kúpeľného areálu, priamo oproti kolonáde. Hotel bol postavený v roku 1898. Pri výzdobe jeho vonkajšej fasády ako aj pri výtvarnej výzdobe interiéru bola použitá historizujúca neorenesančná a neobaroková ornamentika, dodávajúca budove jedinečný ráz a odlišujúca ju od okolitých kúpeľných domov. Hotel Astória ponúka ubytovanie v jednolôžkových a dvojlôžkových izbách a v apartmánoch. Prostredníctvom chodby je prepojený aj s kúpeľným domom - Balneoterapiou. Návštevníkom je k dispozícii posilňovňa, bowling, biliard, tenisový kurt, minigolfové ihrisko, ihrisko na plážový volejbal i jazdecký areál. V letnom období hotel ponúka bohatý kultúrny program v rámci tradičného Medzinárodného hudobného leta, ktoré sa v Bardejovských Kúpeľoch usporadúva už 65 rokov.

Viac sa dozviete na www.kupele-bj.sk/ubytovanie/hotel-astoria.

 _

Zuckmann Villa, Piešťany

Zdroj: Zuckmann Villa

​Starobylý meštiansky dom, nesúci meno svojho niekdajšieho vlastníka Zuckmanna, stojí v centre kúpeľného mesta Piešťany, na skok od slávneho Kúpeľného ostrova. Pôvod stavby siaha do 18. storočia a v priebehu svojej histórie slúžila mnohým účelom. Okrem spomínaného obchodníka Zuckmanna, ktorý dom rozšíril a využíval ako sídlo svojej rodiny, sa v určitých obdobiach spájala aj s piešťanským kúpeľníctvom. 

Nová etapa v dejinách pamiatky sa začala v roku 2008, keď ju v schátranom stave kúpila súčasná majiteľka a rozhodla sa prinavrátiť jej niekdajšiu slávu. Začala sa rozsiahla obnova, v rámci ktorej bola zrekonštruovaná nielen Villa, ale aj vzácne pivničné priestory. Striktný dôraz bol kladený na zachovanie pôvodného štýlu a ladenia. Vďaka tomu sa hotel mohol stať členom prestížnej asociácie Historické hotely Slovenska, ktorá združuje ubytovacie zariadenia, dbajúce o zachovanie hodnôt histórie a historickej architektúry. Členstvo v asociácii je garanciou kvality poskytovaných služieb. Asociácia je zároveň súčasťou celoeurópskej skupiny Heritage Hotels of Europe, združujúcej viac ako 200 historických hotelov v 20 krajinách.

Zuckmann Villa po rekonštrukcii ponúka nielen skvelé posedenie v kaviarni a reštaurácii s terasou, ale aj vysoko kvalitné ubytovanie v samostatných mezonetových apatmánoch. Reštaurácia kladie veľký dôraz na pôvod surovín a uprednostňuje lokálnych dodávateľov mäsa a zeleniny. Pečie si aj vlastný kváskový chlieb a hamburgerové žemle.

Viac informácií nájdete na www.zuckmann.sk.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

 

Páčil sa vám článok?