FOTO Rozmýšľate nad výletom do Budapešti? Vyskúšali sme, ako metropola u južných susedov žije v týchto dňoch

18.6.2020
Váci utca v sobotu napoludnie

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Preplnené bary, reštaurácie, mestské parky či Margitin ostrov uplynulý víkend praskali vo švíkoch. Prvú vlnu pandémie prekonali aj naši južní susedia a vyzerá to tak, že pred potenciálnou druhou vlnou si to chcú užiť. Ak rozmýšľate, že sem vyrazíte na výlet, pozrite si našu autentickú reportáž z návštevy metropoly Maďarska.

Budapešť má svoje kúzlo, historické centrum mesta a jeho vydláždené uličky pôsobia ako veľmi príjemné miesto na obyčajné bezcieľne potulovanie sa. Dni tu plynú akoby pomalšie a človek sa cíti pokojnejší. Navyše, všadeprítomné historické budovy dotvárajú genius loci tohto mesta, ktoré má aj silnú kaviarenskú tradíciu.

Zdroj:

Socha Františka II. Rákociho v centre mesta a pred ňou hlúčik ázijských turistov

Našou prvou zastávkou bola svetoznáma kaviareň New York Café, ktorá je vyhlásená za najkrajšiu kaviareň na svete. Navštevujú ju výlučne turisti, domácich tu nenájdete.  Bežne je tu silný kaviarenský ruch, ktorý dotvára atmosféru miesta. Koronakríza sa však výrazne podpísala aj tu, čašníci smutne postávali a čakali na zákazníkov, ktorých príchod  však bude v letnej sezóne a najbližšom období otázny. Kaviareň mala v čase našej návštevy sprístupnenú len jednu tretinu plochy a zákazníkov by ste spočítali na prstoch dvoch rúk.Táto kaviareň je vyhľadávaná turistami, chodia si sem dať si kávu a odfotiť si interiér, pretože je s ním spojená i zaujímavá história. Budova je postavená v talianskom renesančnom štýle a interiéru dominujú masívne mramorové stĺpy a množstvo dekorácií.

Zdroj: nc

Kaviareň ​New York Cafe v Budapešti po pandémii

​Fotogaléria

New York Café je otvorená už 120 rokov. Počas svojej dlhej histórie prežila niekoľko politických režimov, bola ohniskom stretávania sa maďarských umelcov a spisovateľov. Vzniklo tu veľa významných diel a doteraz na stolíkoch vidíte rukou písane básne. Dnes je New York Café reštauráciou aj kaviarňou v jednom. Za zvukov klavíra či cigánskej hudby v nej môžete ochutnať klasické delikatesy rakúsko-uhorskej kuchyne. My sme si dali kávu s dezertom a bola vynikajúca, cenové pomery sú vyššie, ale neoľutujete, za atmosféru a fotku to rozhodne stojí.

Minulý rok prešlo veľkou rekonštrukciou Vörösmartyho námestie v centre, ktoré sa nachádza vedľa známej nákupnej ulice v centre mesta Váci utca. My sme sa ním prešli, na Váci utca a priľahlých uličkách v centre bolo v sobotu napoludnie ľudí dosť, ale nebolo až tak zásadne preplnené.

Zdroj: nc

​Váci ulica v sobotu napoludnie

Pre pohodlnejší presun v meste a pre chvíľku oddychu na Margitinom ostrove, sme si chceli požičať zdieľanú kolobežku. V Budapešti verejné kolobežky prevádzkuje spoločnosť Mint, avšak aplikácia nám z nejakého záhadného dôvodu nefungovala. Oproti situácii kolobežkárov v Bratislave, sme videli ľudí v Budapešti premávať sa na zdieľaných kolobežkách o podstatne menej ako v Bratislave. Takisto v uliciach sme skoro nenašli voľne zaparkované kolobežky. U nás sú v centre mesta  dostupné na každom rohu. Išli sme tam nakoniec zdieľaným mestským bicyklom, z okolia Vörösmartyho námestia to trvalo približne 15 minút.

Večer sme si išli užiť nočnú Budapešť. Do mesta sme sa odviezli verejnou dopravou, rúško je, tak ako u nás, počas cesty v nej nutnosť. Predná časť MHD, kde sedí šofér, je páskou oddelená od ostatnej časti MHD tak ako v Bratislave. Počas uplynulého víkendu vo večerných hodinách to v centre mesta vyzeralo, ako keby sme tu žiadnu pandémiu koronavírusu a prekonanú prvú vlnu nákazy ani nemali.

Prekvapilo nás množstvo ľudí, ktorých sme v uliciach či vysedávajúc v bare či reštauráciách stretli. Miesto v reštaurácii sme hľadali celkom dlho. Preplnené boli aj mestské parky, kde budapeštianska mládež posedávala v skupinkách v družných rozhovoroch. Veľa ľudí bolo aj pri Dunaji, pivá či drinky mali nakúpené so sebou a užívali si slobodu a jeden z prvých letnejších večerov. Vrcholom bol vstup do vychytenej miestnej diskotéky či hudobného klubu, kde pred vstupom čakalo veľmi veľa nedočkavých tínedžerov. Pred podnikom síce oznam upozorňoval na sociálne rozostupy, to však, ako vidíte na foto, očividne nikto nedodržoval. Podľa všetkého to boli domáci, keďže turistov sme stretli počas dňa v turistických lokalitách minimum.

Zdroj: nc

Park v centre mesta v Budapešti, po uvoľnení epidemiologických opatrení

Zdroj: nc

​Večerná situácia pred miestnym budapeštianskym discoklubom

Pri vstupe do reštaurácií a barov bola pre zákazníkov dezinfekcia, stôl nám taktiež dezinfikovali pred tým, než sme si sadli. Domov sme šli taxíkom, klasickým uberom, ktorý funguje aj u nás. Rúško sme si nasadili, šofér ho však nemal. Nemal ani ochrannú fóliu, ktorú už nemusia mať v taxíkoch ani naši taxikári.

Zdroj: nc

​Preplnené podniky v piatok večer

Rúško je teda stále aj tu potrebné nosiť v interiéroch, to znamená v obchodných centrách, obchodoch či verejnej doprave. Obchody s rýchloobrátkovým tovarom, ako sú bežné supermarkety, majú naďalej platné opatrenie, podľa ktorého majú seniori vyhradené hodiny, konkrétne od 9-12 hod. My sme si túto skutočnosť neoverili a pri vstupe do obchodu nás otočili. Sbs-kár nám však poradil, že do pekárskeho stánku či stánku so zeleninou ísť môžeme. Budapešť je známa tým, že má aj prírodné zdroje v podobe termálnych prameňov. Je to jedno z najväčších kúpeľných miest na svete. Aktuálne sa tu však neokúpete, my sme chceli navštíviť termálne kúpele Gellért, nedostali sme sa tam, kvôli pandémii a prijatým opatreniam sme na webovej stránke kúpeľov našli oznam, že pre pandémiu Covid-19 majú do odvolania zatvorené.

Tento týždeň parlament svojím hlasovaním zrušil mimoriadny režim, ktorý umožňoval vláde vládnuť pomocou dekrétov a pozastavovať platnosť zákonov. Špeciálne právomoci vláda dostala na riešenie krízy spôsobenou šírením COVID-19.

Čo sa týka cestovania do krajiny, Slováci môžu vstúpiť na územie Maďarska bez povinnosti predloženia negatívneho testu na COVID-19 alebo karantény. Taktiež môžu využívať medzinárodné letisko Franza Liszta v Budapešti na odlety a prílety.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?