Zbúrajú legendárnu Starú sladovňu a nahradí ju sedemposchodová budova?

28.1.2020
0
Páčil sa vám článok?

Unikátnej stavbe - Starej sladovni pivovaru bratov Steinovcov z roku 1872 hrozí zbúranie. Podľa informácií, ktoré zverejnil Klub na ochranu technických pamiatok, odstránenie budovy odobrili aj pamiatkari. Preto dnes členovia klubu dávajú podnet na prokuratúru, aby voči rozhodnutiu vzniesla protest.

"Zistili sme, že nejde len o „prestavbu“, ale o úplné zbúranie. Pamiatkari za ňu (budovu na rohu Cintorímnskej a Ul. 29. augusta - pozn. red.) päť rokov bojovali, ale potom sa niečo stalo, zmenili postoj o 180 stupňov a historickej budove hrozí zničenie," informoval nás Jakub Ďurinda, predseda Klubu ochrany technických pamiatok (KOTP) s tým, že na mieste legendárneho Mamuta má vyrásť sedemposchodová budova.

"Bratislavskí pamiatkari sa ešte v roku 2014 vyjadrovali k investičnému zámeru vlastníkov a jasne napísali, že s odstránením Starej sladovne nesúhlasia. Minulý rok však už s jej likvidáciou súhlasili. Tomuto rozhodnutiu predchádzala výmena na poste riaditeľa Krajského pamiatkového úradu. Rozhodnutie sa udialo expresne rýchlo a v príkrom rozpore so Zásadami ochrany - základným dokumentom, ktorý v tunajšej pamiatkovej zóne platí a ktorý definuje Starú sladovňu ako objekt s pamiatkovou hodnotou, ktorý treba zachovať," dodáva predseda spomínaného klubu.

Prvé rozhodnutie pamiatkového úradu podľa KOTP obsahovalo podmienku „zo severnej strany zachovať 3×3 klenbové polia“, no druhé rozhodnutie (pravdepodobne platné) už túto podmienku neobsahuje a prikazuje len „ponechať vnímateľný odkaz na objekt Starej sladovne a zároveň v koncepte novostavby prezentovať minimálne 3×3 klenbové polia z pôvodnej stavby…“. "Tak či tak, obe rozhodnutia sú z vecného pohľadu katastrofálne a protirečia vlastným predošlým stanoviskám," uvádza sa na stránke KOTP.

Rozhodnutie pamiatkového úradu tak, ako ho zverejnil KOTP, nájdete TU.

Majiteľom budovy Starej sladovne je eseročka Mamut, ktorej majiteľom je Ľubomír Marček, brat poslanca parlamentu Petra Marčeka.

"V predmetnej stavbe bola v roku 2016 vydaná zmena územného rozhodnutia spojená so stavebným povolením," informoval nás hovorca Starého Mesta Matej Števove s tým, že toto rozhodnutie ešte preskúmajú. 

"Stavebný úrad v procese vydávania stavebného povolenia preverí záväzné stanoviská dotknutých orgánov, ako sú napríklad KPÚ, magistrát a rôzne iné dotknuté orgány v závislosti od projektu a pokiaľ je žiadosť o vydanie povolenia v súlade so záväznými stanoviskami, stavebným zákonom a príslušnou legislatívou, tak stavebný úrad stavebné/územné rozhodnutie vydá," doplnil Števove. 

Ako nás ďalej informoval Jakub Ďurinda, v KOTP si nechali spracovať právnu analýzu, z ktorej vyplynulo, že rozhodnutie bratislavského pamiatkového úradu je  nezákonné. "Dnešným dňom podávame podnet na prokuratúru, aby voči rozhodnutiu vzniesla protest," informuje ešte Jakub Ďurinda.

O stanovisko sme požiadali aj pamiatkový úrad, článok budeme aktualizovať

(ms)

Páčil sa vám článok?