OLO začne so zberom vianočných stromčekov už v utorok 7. januára

5.1.2020
zber vianočných stromčekov

Zdroj: bratislava.sk

Páčil sa vám článok?

Odzdobené vianočné stromčeky sa ukladajú v prípade rodinných domov ku zberným hniezdam a v prípade bytových domov ku stanovištiam zberných nádob. Odvoz stromčekov bude zabezpečovať OLO a.s. od 7. 1. 2020 do 31. 3. 2020.

Vianočný stromček však môžete priviezť aj osobne a bezplatne ho odovzdať v zbernom dvore v sídle spoločnosti  OLO na Starej Ivánskej ceste 2, každý deň okrem nedele a sviatkov od 8:00 do 18:00 hod.

V minulosti OLO preverovalo možnosti spracovania vianočných stromčekov napr. v kompostárni, ich poskytnutie Zoologickej záhrade, čo však zlyhalo vzhľadom na nedostatočné očistenie stromčekov obyvateľmi, a preto sa vianočné stromčeky energeticky zhodnocovali v ZEVO Bratislava.

Stromčeky budú materiálovo zhodnotené na základe zmluvného vzťahu s obchodnými spoločnosťami, ktoré majú potrebné platné oprávnenia. V Bratislave sa tak odviezlo v roku 2019 o 3 % menej ton vianočných stromčekov ako v roku 2018, t.j. 125 ton.

Olo upozorňuje, ako správne ukladať odpad.

  • papierové kartónové škatule je potrebné zložiť, prípadne odstrániť lepiacu pásku,
  • baliaci papier je lepšie zložiť a predovšetkým ho očistiť od lepiacej pásky, stužiek, či iných ozdôb a rozlíšiť, či baliaci papier je naozaj papier a nie obal z plastu,
  • obaly od potravín, plastové, patria do žltého kontajnera, pretože proces recyklácie nemá problém s vyjedenými zvyškami potravy a mastnotou (samozrejme nemali by sme vyhadzovať nespotrebované potraviny, či obaly plné potravín),
  • zvyšky jedla patria do zmesového komunálneho odpadu, mimo tých zložiek ktoré sa zbierajú s bioodpadom (počas Vianoc sa však BIO odpad nezbiera),
  • ak je preplnený zvon, či zberná nádoba na sklo, neukladajte ho vedľa nádoby, ale počkajte, keď bude prázdna,
  • pokazené sviečky na stromček, patria do elektroodpadu, miestom spätného zberu pre tento druh odpadu sú predajne, kde boli kúpené, elektropredajne ako také, či zberný dvor.

​(ts)

Páčil sa vám článok?