Tipy na zariadenie spálne, v ktorej načerpáte tú správnu energiu

27.11.2019

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Spálňa by mala byť miestom, kde načerpáte novú energiu a dokonale si oddýchnete. Postele sú samozrejmosťou, ale pokiaľ ide o kvalitu spánku dôležité sú najmä matrace. V spálni by malo byť minimum nábytku. Posteľ by mal doplniť nočný stolík a prípadne komody alebo šatníková skriňa. Máte ich?

Dokonalé miesto na oddych

V spálni by mal vládnuť pokoj a harmónia. Tie pocity výrazne ovplyvňujú aj farby. Ideálne sú jemné pastelové odtiene - zelená, béžová, krémová, sivá alebo klasická biela. Samozrejme vylúčené nie sú ani tmavé farby. Treba s nimi ale zaobchádzať opatrne, aby izba nepôsobila príliš ponuro. Komody, stolíky alebo aj posteľ sa predsa vyrábajú aj z tmavého dreva, ktoré vyzerá úžasne.

Tmavú farbu je ale potrebné zjemniť či už farbou stien alebo doplnkami ako sú vankúše, deky alebo závesy. Čo je ale najdôležitejšie - spálňa nesmie byť preplnená. Nerobte si z nej sklad nepoužívaných vecí alebo vecí na domáce práce. Zabudnúť by ste mali aj na pracovný stôl alebo akékoľvek veci súvisiace s prácou. Verte, že sa vám bude zaspávať ľahšie ak eliminujete rušivé podnety a predmety.

Štýlová posteľ a kvalitný matrac

Pri výbere postele je dôležitý nie len vzhľad, ale aj rozmer a funkčnosť. Veľa ľudí uprednostňuje posteľ s úložným priestorom, ktorý je bezpochyby praktický. Voľný priestor pod posteľou ale umožňuje lepšie prúdenie vzduchu a vetranie matraca.

Dizajn postele zároveň určuje štýl celej spálne. Šírka postele pre dospelého človeka by mala byť minimálne 80 cm, pohodlnejších je ale 90 cm.  Posteľ by ste nemali mať pri okne cez ktoré na vás môže ťahať ani ku radiátoru, ktorý zasa v noci príliš hreje. 

Samostatnou kategóriou sú matrace. Na nich sa šetriť naozaj neoplatí. Pohodlná výška matraca je asi 15 cm, ale záleží aj na jeho tvrdosti a type - penový alebo pružinový. Penové matrace je vhodné kombinovať s pružným lamelovým roštom, pružinové zasa s pevným latovým roštom.

Niekedy je to hotová alchýmia, no pokiaľ sa potrebujete vyspať a získať energiu na ďalší deň, nič z nášho zoznamu by ste nemali vynechať ani podceniť!

 

 

Páčil sa vám článok?