Prečo sa deti boja lekárov a ako im pomôcť sa tohto strachu zbaviť?

26.11.2019

Zdroj: pixnio.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Pediater by mal byť človek, ktorému budete dôverovať a na koho sa budete môcť obrátiť s akýmikoľvek otázkami.

Nájsť preto toho pravého pre vaše dieťa sa však stáva čoraz väčšou výzvou, obzvlášť v Bratislavskom kraji. Ani dobrý lekár však ešte nezaručuje, že sa váš potomok nebude báť všetkých tých jeho prístrojov a pomôcok, ktoré neraz vyvolávajú hrôzu aj dospelým pacientom. Ako s tým bojovať?

Z čoho máva dieťa najčastejšie strach?

Pokiaľ sa dieťa bojí aj banálnej návštevy u pediatra, stáva sa z jedného vyšetrenia náročná výzva pre celú rodinu. Obzvlášť, keď už v čakárni počúvate zúfalé výkriky iného dieťaťa z ordinácie. Práve to môže vaše dieťa ešte viac vystresovať. Najčastejším dôvodom na plač je samozrejme očkovanie či odber krvi a to najmä preto, že ho dieťa absolvuje podstatne častejšie, ako dospelý človek.

 

Zdroj: piqsels.com

V tomto prípade je najúčinnejšou metódou dieťa objať, prípadne ho rozptýliť piesňami alebo videami, ktoré má rado. Niektorí odporúčajú tesne pred vpichom zakašlať, čím úspešne a najmä nenápadne odvediete jeho pozornosť. Dôležité je, aby ste mu nikdy nehovorili, že mu doktorka nebude pichať injekciu, pokiaľ dobre viete, že práve za tým účelom k nej idete. Práve to by mohlo jeho strach ešte viac posilniť.

Ďalšou z pomôcok, ktorá je súčasťou zrejme každej návštevy pediatra, respektíve každého všeobecného lekára, je fonendoskop. Nenápadná vecička na krku doktora, no pritom dokáže vyvolať toľko hrôzy. My dospelí vieme, že fonendoskop je naozaj nevyhnutný nástroj počas vyšetrenia, pretože dokáže odhaliť veľký počet diagnóz. V tomto prípade pomôže dieťaťu farebný fonendoskop. Je množstvo pediatrov, ktorí farebné fonendoskopy používajú už dlhú dobu. A musíte uznať, že ten žltý alebo zelený už nevyzerá tak strašidelne, čo?

Čo robiť, aby návšteva u doktora prebehla hladko?

  • Pokiaľ dieťa vidí, že aj rodičia sa cítia dobre v prostredí u lekára, a že mu dôverujú, bude sa aj dieťa cítiť oveľa bezpečnejšie.
  • Predtým, ako sa vydáte na vyšetrenie, zoznámte svoje dieťa s nástrojmi, ktoré lekár používa. Pokojne si nasaďte na uši hračkársky fonendoskop a tvárte sa, že ho počúvate, alebo nechajte svoje dieťa, aby otvorilo ústa a povedalo “aaaaa”. Pokojne používajte názvy týchto predmetov presne tak, ako ich používajú v ordinácii, a tak dieťa nebude vystrašené, keď ich bude počuť z úst lekára alebo sestričky. Dopredu tak bude vedieť, čo približne očakávať, čím si každú návštevu podstatne spríjemnite.
  • Vyhnite sa prílišnému varovaniu dieťaťa o nadchádzajúcej návšteve lekára, pretože by ste v ňom mohli vyvolať len zbytočné obavy. Pokojne s tým počkajte deň pred samotným stretnutím a dbajte o to, aby ste zneli optimisticky. Vysvetlite dieťaťu, že lekár sa stará o to, aby bolo zdravé a silné. Dôležité je, aby ste na jeho otázky odpovedali pravdivo a neklamali ani o prípadnej injekcii.
  • Naplánujte si vyšetrenie tak, aby nenarúšalo harmonogram dieťaťa. Nikomu snáď netreba vysvetľovať, že sa bude cítiť omnoho lepšie, keď bude dostatočne odpočinuté a najedené.
  • A na záver - pokojne so sebou vezmite obľúbeného plyšáka alebo bábiku vášho dieťaťa. Uvidíte, že sa s nimi bude cítiť pokojnejšie.

 

Zdroj: pixabay.com

Páčil sa vám článok?