Pre detské ihriská idú platiť nové pravidlá. Za ich porušenie hrozí pokuta aj 50-tisíc eur!

22.10.2019
0

Zdroj: SLOVNAFT, a.s.

Páčil sa vám článok?

Od januára čakajú prevádzkovateľov tisícok verejných ihrísk po celom Slovensku nové povinnosti. Vďaka novému zákonu by sa malo zabrániť menším aj fatálnym úrazom. Za neskontrolované ihriská a za nedodržanie základných povinností vlastníka ihriska môžu dostať majitelia aj niekoľkotisícovú pokutu.

Obce, mestá, škôlky, školy, reštaurácie či hotely, jednoducho všetci, ktorí prevádzkujú verejnosti prístupné ihrisko, budú musieť do konca roka vymyslieť meno pre každé ihrisko v ich správe. Aj to aj v prípade, že ide len o jednu šmykľavku či kolotoč. Názov ihriska budú musieť umiestniť na viditeľné miesto spolu s jeho adresou, údajmi vlastníka ihriska aj informáciou, v ktorých mesiacoch je prístupné verejnosti. Ak to nespravia, hrozí im pokuta od sto eur až do 30-tisíc eur. Prikazuje im to nový zákon o detských ihriskách (Zákon o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska), ktorý schválili poslanci. Účinný má byť od januára budúceho roka.

Prevádzkovatelia detských ihrísk budú musieť po novom zároveň nahlasovať všetky úrazy, ktoré sa na ihrisku stanú a tiež si budú musieť viesť evidenciu úrazov a sprístupniť ju na žiadosť orgánu dohľadu.

Bez vstupnej a ročnej kontroly nemôže byť žiadne ihrisko

Okrem toho všetky ihriská musia prejsť po nainštalovaní vstupnou kontrolou odborníkov a následne sa tejto kontrole podrobiť aj každý rok. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť. Podľa autorizovaného architekta Juraja Juríka zo spoločnosti Študio-21 plus si najmä majitelia reštaurácií a hotelov stavajú pri svojich prevádzkach nevhodné hojdačky, preliezky alebo šmýkačky. Zvyčajne ide o ihriská, ktoré nakúpia v hobby marketoch. Takéto ihriská sú však určené len do súkromných záhrad. „Najmä v prípade spomínaných zariadení je veľmi nízke povedomie o bezpečnosti ihrísk a zrealizované priestory pre hru detí sú vyslovene nevhodné a nebezpečné,” tvrdí Jurík. Verejné ihrisko má byť podľa neho prispôsobené rôznemu veku detí či váhovej kategórii.

Ak ihrisko neprejde vstupnou kontrolou, hrozí podľa zákona pokuta od 200 eur do 50-tisíc eur. Podľa údajov, ktoré majú k dispozícii kontrolóri TÜV SÜD Slovakia (poskytuje služby v oblasti certifikácie, inšpekcie a vzdelávania), prejde ročnou kontrolou odborníkov iba 30 percent detských ihrísk. Po novom by malo byť skontrolovaných až 95 percent ihrísk.

​„Pri kontrole zisťujeme, že zariadenia majú veľakrát konštrukčné nedostatky, napríklad nízke zábrany proti pádu, zábrany s vodorovnými alebo šikmými priečkami, ktoré môžu deti použiť ako stupienky na lezenie, nevyhovujúce uhly rámp, alebo strmých hracích a prístupových prvkov, nedostatočné zabezpečenie proti pádu, otvory, v ktorých môžu deti uviaznuť, alebo si zakliesniť prsty,“ vymenúva Miroslav Turza z TÜV SÜD Slovakia.

Tvrdý pád zákon zakazuje

„Mnohé detské ihriská sú realizované bez jasného konceptu priestoru, bez rešpektovania bezpečnostných odstupových vzdialeností, často s nesprávne navrhnutými a nesprávne realizovanými alebo chýbajúcimi povrchmi tlmiacimi pád. Samotná montáž herných prvkov je tiež často neprofesionálna, s nesprávne zrealizovanými základmi herných prvkov, ktoré neskôr môžu predstavovať bezpečnostné riziko pri hre detí,“ poukazuje na dôvody Jurík.

Nový zákon myslí na vyššiu bezpečnosť. Napríklad, ak je výška voľného pádu vyššia ako 60 centimetrov, musí byť na zemi nainštalovaný povrch, ktorý tlmí pád.

„Predpokladám, že sa po účinnosti zákona situácia z hladiska bezpečnosti na ihriskách  zlepší. Neodvážime sa však tvrdiť, že nedôjde aj tak k vážnym nehodám. Tie sa nikdy nedajú na sto percent vylúčiť,“ konštatuje Turza.

Kontrolou nebudú musieť prejsť dočasné ihriská, napríklad na jarmokoch. Zvyčajne ide o rôzne nafukovacie hrady či trampolíny, kde je ešte vyššie riziko úrazov ako na fixných ihriskách. „Tieto zariadenia sa častejšie rozoberajú a skladajú, a preto je aj vyššia pravdepodobnosť nesprávnej inštalácie,“  myslí si Turza.

Aké sankcie čakajú prevádzkovateľov ihrísk

Pokutu od 200 eur do 50-tisíc eur môžu prevádzkovatelia ihriska dostať napríklad za:

  • Za ihrisko bez vstupnej kontroly
  • Ak nezabezpečí každoročnú kontrolu
  • Ak neodstráni alebo nezamedzí prístup na nebezpečný komponent ihriska

Pokutu 100 eur až 30-tisíc eur môžu prevádzkovatelia ihriska dostať napríklad za:

  • Ak neoznačí ihrisko názvom, adresou, identifikačnými údajmi vlastníka, informáciou o období kalendárneho roka, v ktorom je prístupné verejnosti
  • Nebude si viesť a nesprístupní evidenciu úrazov
  • Neohlási úrazu do 3 pracovných dní odkedy mu bol úraz oznámený

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?