8 jednoduchých krokov, ktoré stopnú padanie vašich vlasov

19.9.2019

Zdroj: Shutterstock /SC

Páčil sa vám článok?

(pr) Dobrý účes môže dramaticky zmeniť váš vzhľad, skryť nedokonalosti tváre a naopak jednotlivé črty zdôrazniť. Funguje to rovnako u mužov aj žien. Ale bohužiaľ, po 30-ke, sa už nie každý môže pýšiť hustými vlasmi. Stáva sa tiež, že vlasy začínajú ľuďom vypadávať aj oveľa skôr.

Tento stav je z roka na rok horší a ľuďom spôsobuje vážne komplikácie. Riešením môže byť analýza príčin alopécie a niekoľko účinných spôsobov, ako sa s týmto nepríjemným javom vyrovnať.

Za najznámejšie príčiny vypadávania vlasov sa vo všeobecnosti považuje:

  • genetika;
  • vek;
  • pohlavie;
  • ochorenie;
  • stres;
  • hormonálna nerovnováha;
  • a nesprávna životospráva.
 

Sledovanie týchto faktorov však na odstránenie problému nestačí. Pre vaše vlasy toho musíte urobiť oveľa viac.

Ako zastaviť vypadávanie vlasov?

S nástupom alopécie sa oplatí okamžite kontaktovať profesionálneho trichológa. Ak však chcete predchádzať plešatosti alebo vyskúšať na liečbu aleopécie alternatívne domáce metódy (samozrejme po konzultácii s lekárom), ponúkame vám niekoľko účinných spôsobov, ako zastaviť padanie vlasov.

Konzumujte viac bielkovín

Bielkoviny sú stavebným materiálom nášho tela. A rovnako dobre podporujú aj vaše vlasy. Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať v priemere 120 gramov bielkovín denne, najlepšie ráno a popoludní.

Dávajte si pozor na stravu

Pokúste sa vylúčiť z vašej stravy transmastné a nasýtené tuky a rýchle uhľohydráty a nahradiť ich mononenasýtenými a polynenasýtenými tukmi a pomalými sacharidmi. To znamená, vyskúšať zakomponovať do jedálnička rastlinné oleje, vlákninu, orechy, omega-3 a omega-6 a iné.

Doplňte vitamíny

Vo vyššom veku ich prirodzená produkcia v tele klesá, preto ich musíte občas aj doplniť. Venujte pozornosť komplexom vitamínov a minerálov obsahujúcich železo, zinok, meď, selén, vitamíny C, B12, D3, ako aj aminokyseliny l-lyzín a l-metionín. Dobrým a možno jednoduchším spôsobom je  tiež jesť viac potravín, ktoré tieto a iné dôležité látky obsahujú. 

Doprajte im adekvátnu starostlivosť

Ak ste spozorovali nadmerné padanie vlasov, zrejme bude nutné zredukovať spotrebu rôznych kozmetických prípravkov, ktorými si svoje vlasy ošetrujete. Aspoň na chvíľu sa rozlúčte so stylingom pomocou laku na vlasy, peny a ďalších výrobkov. Pozor aj na niektoré ťažké oleje, ktoré dodávajú lesk ale zároveň aj väčšiu váhu, čím oslabené vlasy ešte viac trpia.

Skúste transplantáciu vlasov

Ak vám pohľad do zrkadla hovorí, že nič z nasledovných postupov nepomohlo, nemusíte zúfať. Je tu možnosť absolvovať transplantáciu vlasov. Procedúra, z ktorej netreba mať žiadny strach, vyrieši vaše problémy a vy sa opäť budete cítiť sebaisto.

Vzdajte sa zlých návykov

Ak sa vám podarilo dosiahnuť zlepšenie, neznamená to koniec náročnej cesty. Naďalej by ste mali mať v sebe sebadisciplínu a vyvarovať sa škodlivým faktorom z cigariet, kávy a silného čaju. Tým sa zvýši hladina hormónu somatotropínu a zlepší sa stráviteľnosť proteínov.

Choďte skôr spať

Hormón melatonín, ktorý telo produkuje vo sne a počas tmy, ovplyvňuje aj rast vlasov. Začína sa vyrábať okolo 20:00 a vrchol pripadá na čas od polnoci do 4 hodiny ráno. Melatonín, ktorý sa často nazýva „zdravý hormón“, ovplyvňuje celkovú pohodu, pomáha vám schudnúť a cítiť sa ostražitý a v neposlednom rade zlepšuje kvalitu vašich vlasov.

Chráňte si vlasy pred počasím

Pre vlasy sú rovnako nebezpečné nízke aj vysoké teploty. Preto by ste ich mali počas výkyvov počasia dostatočne chrániť.

  • Ako udržiavať vlasy v zime
 

Po vstupe do miestnosti odstráňte čiapku, aby vlasy mohli „dýchať“ a oddýchnuť si od stiesnenej pokrývky hlavy. Nikdy nevychádzajte v zime von s mokrými vlasmi. Pred odchodom si vlasy dôkladne skryte pod klobúkom alebo ich zakryte šatkou. Nezanedbávajte hydratačné masky.

  • Ako ušetriť vlasy v lete
 

Keď idete na slnko, noste klobúk alebo ľahkú šatku. Ostrihajte končeky vlasov , aby mali dostatok živín. Neumývajte si vlasy horúcou vodou, pozor aj na slanú vodu v mori. Je vhodné, aby bola mierne teplá. Používajte sérum s UV filtrami.

A nakoniec správna strava je dôležitá nielen pre hustotu vlasov. Je to špička ľadovca. Nesprávna strava a množstvo škodlivých faktorov v nej zhoršuje nielen kvalitu vlasov, ale „zabíja“ aj váš mozog, ovplyvňuje myslenie a vašu vnútornú energiu. Pokúste sa to zmeniť.

Prečítaním článku ale výsledný efekt nedosiahnete, získané poznatky je nutné a vhodné aplikovať aj do praxe, tak smelo do toho priatelia :-)

 

Páčil sa vám článok?