Biela noc prinesie na promenádu trvalú inštaláciu od sochára Viktora Freša

18.9.2019

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

Obľúbený festival Biela noc opäť rozžiari Bratislavu a v posledný septembrový víkend priláka do ulíc hlavného mesta tisíce obdivovateľov súčasného umenia.

Developerská spoločnosť JTRE, ktorá je generálnym partnerom festivalu, sa rozhodla okrúhly piaty ročník po prvýkrát obohatiť o trvalú umeleckú inštaláciu, ktorú bude môcť verejnosť obdivovať aj po skončení festivalu. Na dunajskej promenáde pri Zuckermandli pribudne monumentálny autoportrét od jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov Viktora Freša s názvom Circle Head. Dielo bude odhalené pri príležitosti otvorenia festivalu v piatok 27. septembra 2019 o 20:00 h.

Zdroj: Biela noc

“Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové. Tento rok prvýkrát prinesieme vďaka generálnemu partnerovi festivalu do verejného priestoru dielo významného slovenského umelca, ktoré nezhasne spolu s festivalom a ľudia sa z neho budú môcť tešiť dlhodobo. Pevne verím, že sa z toho stane tradícia a umenie bude súčasťou nášho mesta a bežného dňa,” hovorí hlavná organizátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.

 „Na Slovensku sa toho po revolúcii veľa neurobilo, čo sa týka trvalých sochárskych realizácií. Je dobré, že sa to pomaly začína diať. Už predtým som navrhoval, aby sa podobné aktivity rozšírili po celom nábreží. Autoportrét Circle Head je akési minimalistické pochopenie portrétu, ktorý je v istom kontraste s bravúrne technicky prevedenými bustami sochára F.X. Messerschmidta, ktorý kedysi žil a tvoril v Zuckermandli. Vnímam to trochu ako odraz doby. Dnes žijeme takú plytčinu a stačí málo, aby sme spravili veľký efekt. Je to zároveň kritika tejto doby, ale aj jej prednosť. Messerschmidt si to v tom čase dovoliť nemohol,“ hovorí o svojej soche Viktor Frešo.

Zdroj: Biela noc

Je sa na čo tešiť

Biela noc sa tento rok rozrastá na trojdňový festival a potrvá od piatka 27. 9. do nedele 29. 9. 2019. Vodná a historická trasa prinesú vyše tridsať diel vrátane svetových premiér, a okrem priestorových a svetelných inštalácií ponúknu aj workshopy, filmy či pohybové performance. Návštevníkom nový formát dopraje viac času a možnosť rozvrhnúť si prechádzku mestom od piatkového poludnia až       do nedeľnej noci.

Najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu príde tento rok z Austrálie priamo do Sadu Janka Kráľa! Multimediálny umelec Kit Webster návštevníkov vtiahne do vizuálneho matrixu zo 700 000 svetelných bodov. Britský vizuálny umelec Luke Jerram rozžiari Atrium Filozofickej fakulty UK s dielom Gaia. Ide o impozantnú napodobeninu Zeme, ktorá v sebe zhmotňuje strach o planétu, uvedomenie si jej krehkosti a výnimočnosti a obnovenie pocitu zodpovednosti za životné prostredie.

Zdroj: Biela noc

​Rešpektovaní britskí dizajnéri Filthy Luker a Pedro Estrellas ukážu svoju víziu kreslených scén pretavených do reálneho sveta. Legendárnu budovu Skladu č. 7 obsadí gigantická chobotnica, ktorej zvedavé chápadlá budú celý víkend vyrážať z okien, dverí a balkónov tejto ikonickej budovy nad Dunajom. Neprehliadnuteľný výjav sa odohrá aj v River Parku, kde nečakane pristane vesmírna raketa, zahalená oblakom dymu. Vodná trasa prinesie aj nekonečnú preliezačku pre malých aj veľkých od rakúskych architektov Numen/for Use v Zuckermandeli či monumentálne rozprávajúce slnko od Matje! v Panorama Parku.

„Súčasťou Bielej noci sme už tretí rok. Prostredníctvom umenia a vizuálnych zážitkov buduje Biela noc pozitívny vzťah ľudí k Bratislave a jej architektúre. Je to príležitosť pre nás všetkých ako zdvihnúť hlavu, rozhliadnuť sa a vidieť naše mesto inak ako každý deň. Na festivalovej vodnej trase sa nachádza niekoľko projektov z dielne JTRE, ktorých dôležitou myšlienkou bolo priblížiť ľudí k rieke Dunaj. Biela noc taktiež unikátnym spôsobom posilňuje vzťah ľudí a mesta k rieke a to je efekt, ktorý stojí za to podporovať,“ hovorí Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ spoločnosti JTRE, ktorá je generálnym partnerom festivalu Biela noc.

Zdroj: Biela noc

Praktické informácie

BN Pass - trojdňová permanentka na interiérové a kapacitne obmedzené  diela: 15 eur.

Dôchodcovia, deti do 15 rokov a ZŤP majú vstup bezplatný. Bližšie organizačné informácie, vrátane posilnenia MHD počas festivalu, budú včas zverejnené na www.bielanoc.sk.

 (npr)

Páčil sa vám článok?