FOTO a VIDEO: "Záhady" bratislavskej ZOO: Pýtali sme sa otázky, ktoré ste si zrejme položili aj vy

30.7.2019
0
Žirafy v ZOO Bratislava

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Tiež vám pri návšteve bratislavskej zoologickej záhrady napadli otázky, na ktoré by ste radi poznali odpoveď? My sme ich položili za vás.

Prečo sú niektoré zebry odddelené od ostatných? Prečo je krásny vonkajší výbeh pri pavilóne opíc zatvorený? Kedy sa dočkajú medvede nových priestorov? Prečo nie sú ťavy za plotom? I to sú otázky, ktoré vám mohli pri návšteve bratislavskej ZOO napadnúť. My poznáme na ne odpovede.

Viacero detí sa pri návšteve rodičov pýtalo, prečo sú dve menšie zebry oddelené od stáda. AKo sme sa však dozvedeli pri komentovanom kŕmení, je to v záujme ich bezpečnosti. V prírode totiž samec staršie mláďa od stáda odoženie, a preto tunajší ochranca stády Viktor napáda mláďa z minulého roka. Druhou oddelenou mladou zebrou je prírastok z inej ZOO, ktoré stádo zatiaľ neprijalo. Dobrou správou je, že v ZOO sa pred dvoma týžďnami narodila i mladá zebrička, na foto vľavo:

Zdroj: ms

VIDEO: Agresívne správanie samca Viktora aj s výkladom pri komentovanom kŕmení:

Určite vás pri prechádzke v ZOO zaujal i fakt, že neraz majú zvieratá prístup do vonkajšieho výbehu zatvorený. Platí to pri niektorých šelmách, taktiež šimpanzy a orangutany v pavilóne opíc sme zatiaľ videli iba vo vnútri. Prečo to tak je? "Každé chovné zariadenie je prispôsobené individuálnym potrebám zvierat a to platí aj pre prístup do vonkajších priestorov. Väčšina zvierat má možnosť permanentného prístupu von aj dnu, teda 24 hodín sedem dní v týždni (počas sezóny apríl až október). V zime chodia teplomilné druhy von na kratší čas. Pobyt vo vonkajšom výbehu je primárne zavislý od počasia. Tie druhy, ktoré nemajú permanentný prístup von/dnu (napriklad žirafy, veľké mačky, ľudoopy) vypúšťame do výbehov do 9:00 h, keď sa otvára ZOO. Ľudoopy su v sezóne vonku každý deň, ak nie je extrémne počasie (ochladenie, celodenný dážď, silný vietor). Kvôli plachosti žiráf a tréningu veľkých mačiek a ľudoopov tieto druhy permanentný prístup von nemajú. Navyše šelmy sa vo vonkajších výbehoch striedajú - samice so samcami (okrem levov). Ľudoopy sa kŕmia päťkrát denne a aby sme im vedeli krmivo podať, tak sa s nimi aj počas dňa pracuje, nakrátko sa zatvoria dovnútra, aby sa im mohla vo výbehu rozhodiť potrava," prezradila nám Zuzana Chalupová z oddelenia marketingu ZOO.

FOTOGALÉRIA:

​Čím sa bratislavská ZOO chváliť veľmi nemôže, je výbeh pre medveďa, ktorý už má svoje roky, čo i vidno. Aj to by sa však malo zmeniť. "Plánujeme pre medveďa vybudovať nový výbeh - tento rok sa začne pracovať na projekte a veríme, že výstavba prebehne v budúcom roku. Medveď hnedý je zatiaľ v pôvodnom betónovom výbehu z roku 1960. Nový výbeh sa bude nachádzať v lesnej časti ZOO a bude imitovať prirodzené prostredie výskytu medveďa hnedého. Mal by byť vo veľkosti až dvoch futbalových ihrísk," dodala Chalupová.

Ako sme si všimli, viacerí návštevníci prekvapene pozerali na výbeh s ťavami. Zvieratá totiž nie sú oddelené plotom, ale iba veľkými balvanmi  a naozaj neveľkou priekopou, kadiaľ by človek prešiel bez väčšej námahy. Zaujímalo nás, či je táto prkážka pre ťavy neprekonateľná. "Nie, naozaj túto betiéru nevie ťava prekonať," potvrdila nám Zuzana Chalupová. 

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?