Múzeum zlého vkusu: 5 chýb, ktorým by sa mal váš interiér vyhýbať

16.7.2019

Zdroj: Shutterstock /SC

Páčil sa vám článok?

(pr) Interiéroví dizajnéri majú nadanie a talent, s pomocou ktorého sa pri navrhovaní hrajú s farbami, vzormi a textúrou. Okrem toho od prvých minút venujú pozornosť ďalším detailom, ktoré môžu v nesprávnych kombináciách „pohltiť“ celý priestor. Ale ako si poradia tí, ktorí nemajú dosť peňazí na pozvanie špecialistu, ktorý dokáže vyriešiť akýkoľvek problém?

Všetko je veľmi jednoduché. Stačí použiť praktické rady, ktoré vás ochránia pred TOP chybami, čo sú v súčasnosti často pri usporiadaní interiéru povolené.

1. Slabé osvetlenie

Väčšina ľudí sa spolieha len na stropné osvetlenie, a to je veľká konštrukčná chyba. Ak nechcete, aby váš domov vyzeral ako nemocnica, je vždy lepšie používať rôzne typy osvetlenia v rôznych úrovniach. Zapustené svietidlá sú ideálne pre všeobecné osvetlenie, ako aj podlahové, nástenné lampy či závesné osvetlenie.

Akcentačné osvetlenie, ako napríklad reflektory alebo LED pásy, je ideálne pre zvýraznenie umeleckých diel a fotografií. Úloha osvetlenia je tiež neuveriteľne dôležitá v kancelárii a v kuchyni. Dôležité však je, že vďaka tomu najmodernejšiemu sa premenia aj klasické vešiaky na dokonalý doplnok.

2. Usporiadanie nábytku

V minulosti sa „chrbty“ (zadné časti) kusov nábytku veľmi neriešili a nechali akoby nedokončené, pretože nemali tak krásny dizajn ako predná časť. Z tohto dôvodu nebolo ani možné umiestniť nábytok do stredu miestnosti. Dnes je to inak.

Dnes je  krásna sedacia súprava na mieru na mieru často jediným a moderným doplnkom v celej izbe a priamo jej strede. Zároveň je takéto rozloženie nábytku skvelé pre zónovanie miestnosti. A verte či neverte, budete príjemne prekvapení, koľko voľného miesta budete mať po správnom umiestnení skríň, stolov, stoličiek a iných vecí, ktoré vyzerajú skvele z každej jednej strany a majú svoje miesto.

3. Nesprávna veľkosť koberca

Nie je nič horšie ako koberec nesprávnej veľkosti. Príliš veľká plocha absorbuje a „pohltí“ celú miestnosť. Príliš malá je zas zbytočná. Skúste si preto vybrať taký rozmer, vďaka ktorému umiestnite všetok dôležitý nábytok od stredu koberca, prípadne taký, aby na ňom boli umiestnené aspoň predné nohy sedacieho nábytku. Nezabudnite prispôsobiť jeho farbu a vzor vašej novej laminátovej podlahe, aby potom z toho všetkého nevznikol chaos.

4. Rodinné relikvie

Mnohí z nás si zvykli robiť z rodinného dedičstva relikvie v interiér, s ktorými sa nie a nie rozlúčiť. Nastal však čas, aby sme sa zbavili starého a nahradili tieto objekty novšími, originálnymi a modernými doplnkami, ktoré dokonale zapadnú do nového interiéru. Urobte to aj vy!

5. Príliš veľa položiek dekorácie

V snahe o dokonalé „moderno“ sa často ale zabúdame a priestor vyplníme dekoratívnymi nezmyslami, ktoré len zbytočne zaplnia priestor a zmenia celú miestnosť na nepoznanie, pretože s pôvodným zámerom to vôbec nemá nič spoločné.

Nepremeňte si svoj interiér na múzeum zlého vkusu a snažte sa, aby bolo vaše rodinné „hniezdo“ čo najpohodlnejšie, štýlovo a moderne zariadené.

Páčil sa vám článok?