Školákom opäť spestrí prázdniny Detská Univerzita Komenského

2.7.2019
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Detská Univerzita Komenského, spoločný projekt Univerzity Komenského v Bratislave (UK) a Divadla Aréna pre všetky poznaniachtivé deti vo veku od 9 do 14 rokov, toto leto otvorí svoje brány malým študentom a študentkám už po sedemnástykrát.

O prázdninách v znamení pestrej ponuky workshopov a prednášok na zaujímavé témy v podaní našich i zahraničných odborníkov informovali rektor UK Marek Števček a riaditeľ divadla Juraj Kukura. Projekt sa za svoju existenciu vypracoval spolu s Bazilejom, Tübingenom, Štrasburgom a Viedňou medzi vzorové detské univerzity.

„Detskú Univerzitu Komenského považujem za nesmierne zmysluplný projekt a veľmi sa teším, že na ňom ako univerzita môžeme participovať, pretože sme vedecko-pedagogická inštitúcia a pedagogika je pre nás rovnako dôležitá ako bádanie univerzitnej vedy. Nehovoriac o tom, že si takto vychovávame aj našich budúcich študentov a absolventov,“ poznamenal rektor UK Marek Števček.

Spojenie vedy, vzdelania a umenia, ktoré DUK deťom sprostredkúva nielen bohatou ponukou tém, ale i tým, že sa realizuje na doskách, ktoré znamenajú svet, vyzdvihol riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura. Ako autor myšlienky DUK zaspomínal aj na neľahké začiatky dnes už etablovanej detskej univerzity: „Kým na začiatku sme obchádzali školy, aby sme naplnili stavy, v súčasnosti sa nám za dva dni prihlásilo 200 detí.“ Zdôraznil tiež, že Detská Univerzita Komenského sa za ten čas vypracovala na elitnú, nie však elitársku. „Pre študentov zo sociálne slabších rodín a z detských domovov je denné štúdium bezplatné,“ upozornil.

Počas doterajších ročníkov fungovania DUK, ktoré dosiaľ absolvovalo 5400 študentov, dosiahol počet unikátnych prednášajúcich viac ako 140, pričom medzi nimi boli aj viaceré vedecké kapacity a profesori z Vancouveru, Oxfordu, Zürichu, Berkeley, Viedne, Bazileja, Prahy, Brna či Berlína.

Sedemnásty ročník DUK odštartuje v stredu 3. júla 2019 slávnostnou imatrikuláciou v Aule UK. Počas ceremónie zaznie hymna DUK a študenti dostanú svoje prvé univerzitné indexy. S úvodnou prednáškou o tom, prečo si nemôžeme kúpiť mobil, vystúpi rektor UK Marek Števček. V nasledujúcich dvoch prázdninových mesiacoch júl a august bude približne 340 malých študentov objavovať vždy v stredu nové témy formou vysokoškolských prednášok. Päť z nich si pripravia odborníci z Univerzity Komenského. Deťom prezradia, prečo sa bojíme, prečo potrebujeme dýchať či prečo chceme rozumieť Číňanom. Z neďalekého zahraničia príde prednášať docent Tim Clausen, ktorý pôsobí na Inštitúte molekulárnej patológie vo Viedni – malým študentom DUK objasní, prečo je stres zlý aj pre baktérie. Cyklus prednášok uzavrie psychológ Radomír Masaryk, prorektor UK pre vonkajšie vzťahy, ktorý vysvetlí, prečo sú otázky začínajúce slovom „prečo“ tie najťažšie. Po nej bude nasledovať slávnostná promócia, ktorou si počas doterajšej 16-ročnej histórie DUK prešlo takmer 4300 študentov.

Cyklus deviatich prednášok bude tradične obohatený o dobrovoľný program pestrých sprievodných podujatí a workshopov. K obľúbeným aktivitám patria army workshop, exkurzie a vzdelávacie programy v spolupráci so Slovenskou národnou galériou a Slovenským národným múzeom, návšteva Národnej banky Slovenska, Energolandu, škola v prírode na Planinke, tanečný workshop s Miňom Kerešom či populárna Parlamentná hodina otázok s poslancami NR SR.

​Hoci je k dnešnému dňu prihlasovanie na denné štúdium DUK 2019 uzatvorené, záujemcovia o online štúdium na DUK, ktoré organizátori sprostredkúvajú detským záujemcom už po deviatykrát, sa môžu prihlasovať prostredníctvom webu až do 31. júla 2019. Online štúdium je bezplatné a počet študentov nie je obmedzený. Podmienkou je prístup na internet a vek študenta od 9 do 14 rokov.

(ts, ms)

 

Páčil sa vám článok?