FOTO a VIDEO Otestovali sme samozber jahôd a hrášku: Akú kvalitu má tohtoročná úroda?

5.6.2019
0
Samozber jahôd

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Samozber z Dunajskej Lužnej, to sú krásne jahody a šťavnatý hrach, ale aj nedisciplinovaní zberači a uťahaní brigádnici. „Raňajkujeme o štvrť na tri poobede,“ konštatuje pani pri pokladni.

Samozber na poliach v Dunajskej Lužnej začal v tento pondelok, oproti minulému roku sa oneskoril asi o dva týždne. Dôvodom bol daždivý a chladný máj. „Nielen veľa pršalo, ale bolo aj chladno. Zrenie jahôd však ovplyvnili najmä jarné mrazy. Našťastie naši pestovatelia boli na to pripravení,“ povedal nám obchodný manažér firmy z Dunajskej Lužnej Martin Dokúpil.  

„Ľudí už v prvý samozberný deň bolo dosť. Narátal som 700 áut. V každom určite dvaja-traja ľudia,“ povedal nám starší pán, ktorý tu robí brigádnika. Parkovisko je veľkorysé, parkovanie organizované. Slnečné dni plochy vysušili, takže autá sa už nebrodia v blate ako mechanizmy ešte pred týždňom. Otvorené je od 7.00 h ráno do 18.00 h večer, okrem nedele. Otváracie hodiny aktuálne upravujú na webovej stránke. Okolo pol jedenástej sa aj v pracovný deň tvoria pred pokladňou rady.

„Zbierať chodím tretí rok. Je to tu podľa mňa lepšie ako v Rajke. Tam každý zbiera, kde chce, tu je zber zorganizovaný. Brigádnik vás usmerní, do ktorého radu môžete ísť zbierať, takže nemusíte obiehať pole a jahody hľadať,“ podelila sa s nami o skúsenosť pani, čo prišla na jahody aj s malou dcérou. Dve kilá nazbierali v pohode do pol hodiny a odchádzajú.

Za jahody tu dáte 2,80 eura, čo je takmer o euro viac ako v Rajke, ale podľa mamičky sú  tie v Dunajskej Lužnej väčšie, hoci po studenom máji sa jej nezdajú až také sladké ako po iné roky. V každom prípade chce podporiť slovenských pestovateľov.

Obchodný manažér Martin Dokúpil odhaduje samozber jahôd zhruba ešte na dva týždne. Závisieť však bude aj od počasia, ak sa zhorší a začne opäť pršať, polia sa budú musieť načas uzavrieť. 

Okrem jahôd aj hrach

Asi 150 metrov od jahodových polí sú v Dunajskej Lužnej aj hrachové polia. Aj tam je človek, ktorý usmerňuje zberačov. Nie všetci rešpektujú jeho pokyny. „Nechoďte až dozadu,“ kričí na dvojicu, ktorá sa rozbehla od hlúčiku zberačov hlbšie do poľa s vidinou lukratívnejších kusov. Namiesto toho, aby rešpektovali, že poľnohospodári musia byť efektívni a logicky nechcú, aby im samozberači pošliapali pole a spôsobili chaos v systéme, sa ešte cítia dotknutí. Šomrú si nelichotivé komentáre na margo zamestnanca. Slušnejší prídu, pozdravia, informujú sa ako hrach zbierať a aj kde sa majú postaviť.  „Vytrhnite celú rastlinu a potom obtrhávajte struky, zvyšok rastliny hádžte na kopu,“ vysvetlí im ochotne a aj pomôže zbierať. Napriek tomu sa o chvíľu nájde ďalšia slečna, ktorá čupiac odtrháva z rastlín len niektoré struky. „Pani, nerobte to takto, ľudia, čo prídu po vás budú dezorientovaní, nebudú vedieť, či už je to vyzbierané alebo nie,“ hovorí jej zamestanec. „Ale ja chcem len mladý hrášok,“ reaguje ona.

FOTOGALÉRIA:

​A to napriek tomu, že hrachu dážď prospel, ako hovorí pani pri pokladni, je „nabitý“. Pán na poli dodáva, že ho nestriekajú, takže je aj bio. Hrach stojí 2,50 € za 1 kilogram. 

Na priamom slnku každý nazbiera čo najrýchlejšie, čo potrebuje, a odchádza. Ak teda máte zromatizované predstavy o samozbere, trocha ich poupravte. Samozber však odporúčame, nie je nad to, vychutnať si čerstvo odtrhnutú jahodu, v ktorej cítite slnečné teplo.

(in)

Páčil sa vám článok?