Ministerstvo spravodlivosti sa bude sťahovať. Koľko zaplatí za nájom?

21.4.2019
0
Výskumný ústav zváračský

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Ročný nájom a prevádzka nových priestorov Ministerstva spravodlivosti (MS) SR by mali vyjsť na 1,7 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na riešenie priestorovej situácie MS, ktorý sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovaní.

Rezort sa má presťahovať do priestorov Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave spolu s Centrom právnej pomoci. Stihnúť by to chcel do konca roka.

Podľa návrhu tiež rezort plánuje v roku 2022 tieto priestory odkúpiť. Vstupná cena by mala vyjsť na hodnotu vyše 23 miliónov eur, upravenú o indexáciu podľa počtu rokov nájmu. "Táto suma nie je v rozpočte Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky zabezpečená, respektíve je finančne krytá iba do výšky prostriedkov určených na nájom budovy, a to sumou 1,5 milióna eur," informuje rezort. 

Rekonštrukcia objektu sa podľa rezortu už začala. "Aby prenajímateľ a teda budúci predávajúci stihol upraviť budovu podľa našich požiadaviek," vysvetlil vo februári minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

 Doterajšie priestory na Župnom námestí rezortu nevyhovujú z kapacitných dôvodov. Cieľom presťahovania je zároveň aj vytvorenie podmienok pre reálne vnímanie nezávislosti súdnej moci od výkonnej, keďže ministerstvo sa momentálne delí o priestory s Najvyšším súdom SR.

Návrh nájomnej zmluvy má schváliť vláda. Súčasťou návrhu je aj návrh kúpnej zmluvy nehnuteľnosti. "Ja v mene ministerstva a aj vlády, ktorá túto zmluvu musí schváliť, ju podpíšem a schválim výlučne v takej podobe, ktorá je pre štát výhodná. Keď zmluvu dotiahneme do konca, tak by sa sťahovanie malo stihnúť do konca roka 2019," priblížil vo februári minister.

(TASR)

Páčil sa vám článok?