Uzávera ulice Mlynské nivy: Kadiaľ sa bude dať chodiť?

6.2.2019

Zdroj: HB REAVIS

Páčil sa vám článok?

(pr) Ulica Mlynské nivy je jednou z hlavných tranzitných tepien Bratislavy. Nesiahlo sa do nej takmer 40 rokov. To sa, našťastie, stáva minulosťou. Investor HB Reavis sa od mája minulého roka pustil do jej komplexnej rekonštrukcie, aby slúžila aj ďalším generáciám. Pre efektívnejší postup prác a aby sme sa všetci vyhli neustálym zmenám v organizácii dopravy, pristupuje mesto v spolupráci s investorom od 15. februára k uzávere tejto ulice v časti Nivy.

“V spolupráci s mestom a všetkými dotknutými stranami pristupujeme k uzávere úseku ulice Mlynské nivy medzi ulicami Karadžičova a Svätoplukova. V tejto časti, v rámci prvej etapy, bude ulica Mlynské nivy kompletne uzavretá pre automobilovú dopravu a MHD, trasy pre peších ostanú zachované. Alternatívne trasovanie MHD povedie cez Páričkovu ulicu, ktorá bude spojazdnená pre oba smery, náhradné parkovanie bude zabezpečené na naše náklady. Konkrétne obchádzkové trasy, ako aj mapu pre pohyb peších v celej zóne, verejnosť nájde aj na webe novenivy.sk, kde dlhodobo komunikujeme všetky nové informácie,” prezradila Martina Jamrichová, Country PR & Marketing Manager HB Reavis Slovakia.

Na cestovanie po novom si ľudia za chvíľu zvyknú

“Dopravná situácia v Bratislave je natoľko vážna, že uzávera ulice Mlynské nivy nebude mať na ňu prakticky negatívny dopad. Aj tak všetci už teraz pociťujeme nedostatočné kapacity priepustnosti križovatiek, ktoré bežia na druhý až tretí cyklus, a tento stav sa sám od seba nezlepší. V súvislosti s uzáverou Prístavnej ulice bude predpokladané najväčšie zaťaženie ulíc Košická - Landererova, odhadom vyše 50 percent, na ulici Dunajská bude ale napríklad o vyše 22 percent nižšia. Každopádne, najvyšší čas robiť strategické rozhodnutia dávno vypršal, každý ďalší deň neriešenia problémov tak situáciu v meste iba zbytočne navyše komplikuje. Aj preto je jednoduchšie riešenie ulicu uzavrieť na kratší čas, než ju rekonštruovať počas prevádzky a komplikovať priechodnosť neustálymi zmenami v doprave v dlhšom časovom rozpätí. Aktuálna situácia je už teraz zlá, chvíľu bude o čosi horšia, ale nie je to nič, čo by sme nezvládli. Doprava funguje totiž podľa zákonov hydrodynamiky - je ako voda, cestu si vždy nájde,” doplnil doc. Ing. Tibor Schlosser, CSc., Katedra dopravných stavieb STU BA

V zóne, v ktorej roky chýbala zeleň, pribudne aj alej so 150 stromami

V zóne, v ktorej roky absentovala zeleň, pribudne okrem iného zelená alej so 150 stromami. Tá povedie stredom ulice. Keďže ide o špecifické miesto, vysadené budú stromy, ktoré zvládajú vysokú salinitu pôdy, typickú pre mestské územia. Podobné majú napríklad v susednej Viedni na Mariahilfer Strasse. Pre ilustráciu, podobnú zeleň nájdete v okolí nedávno dokončeného Twin City Tower, kde je zelená pasáž medzi budovami už vysadená.

Zdroj: HB REAVIS

Nová vozovka pre MHD a osobnú dopravu, nové chodníky a cyklotrasy

Výstavba nového bulváru Mlynské nivy musí zohľadňovať mnohé osobitosti. Okrem technických noriem či legislatívy treba brať zreteľ napríklad aj na existujúcu zástavbu a z nej plynúce priestorové limity či dopravné nároky a schválené dopravné riešenia v okolí, blízkosť svetelne riadených križovatiek, či podzemnú infraštruktúru. Finálne riešenie je tak vždy o kompromise medzi všetkými zúčastnenými stranami - ako napr. mesto, polícia, dopravný podnik, správcovia sietí, cykloaktivisti, chodci... Projektanti tak musia hľadať kompromisné riešenia, rovnako ako brať ohľad na samotný charakter tejto ulice - jednak ako tranzitnej, ale tiež budúcej cieľovej infraštruktúry. Aj z týchto dôvodov je v projekte rekonštrukcie plánované vytvorenie ďalšieho pruhu a stredového ostrovčeka pre chodcov, či výstavba podzemného kruhového objazdu pre autá smerujúce do okolitých projektov, pruhy vyhradené iba pre MHD a nové cyklopruhy, ktoré doteraz neexistovali.

Mesto získa kompletne vynovený bulvár. Bezodplatne

Investor rekonštruuje ulicu aj s okolitými komunikáciami na vlastné náklady. Tie sú predbežne vyčíslené na 40 miliónov eur. Po ukončení prác odovzdá HB Reavis mestu bezodplatne kompletne vynovenú ulicu Mlynské nivy aj priľahlé komunikácie s revitalizovaným okolím, doplnenú o novú autobusovú stanicu, ktorú si Bratislavčania jednoznačne zaslúžia.​

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie