Staré Mesto je vo vynikajúcej finančnej kondícii

20.12.2018
Páčil sa vám článok?

(pr) Za uplynulé štyri roky sa finančné zdravie mestskej časti Staré Mesto podľa odborného hodnotenia INEKO zlepšilo z dobrého na výborné, mestská časť každý rok hospodárila s prebytkom bežného účtu. Len za rok 2018 presiahne prebytok bežného účtu 1 milión eur, ktoré sme ušetrili pre budúci rok.

Nová starostka Starého Mesta pred voľbami sľubovala, že staromestský rozpočet bude vyrovnaný. Každý, kto rozumie samospráve, sa musí pousmiať, veď zákon stanovuje, že rozpočet musí byť vyrovnaný. Naopak, pre ďalší rozvoj mestskej časti je dôležité, aby mal bežný rozpočet aj prebytok, pretože z neho sa tvoria kapitálové príjmy samosprávy.

Výrazne sme posunuli Staré Mesto aj v celoslovenskom hodnotení transparentnosti samosprávy – zo 44. miesta spred štyroch rokov sme mestskú časť v otvorenosti samosprávy posunuli na 10. miesto, pričom hodnotiacu známku sme z C posunuli na A. Na bankových účtoch Starého Mesta bolo k 31. 11. 2018 presne 7 535 252 eur, čo je o pól milióna viac, ako bolo pred štyrmi rokmi, keď som úrad preberal. Za štyri roky sme urobili obrovské množstvo práce, investovali najviac za posledných 20 rokov, napriek tomu nechávam pomyselnú špajzu plnú.

Dobré ekonomické výsledky samosprávy Starého Mesta bolo možné dosiahnuť aj vďaka tomu, že som od začiatku zastavil plytvanie a ako prvý som sa uskromnil ja sám. Ako nový starosta som začínal pred štyrmi rokmi s minimálnym platom 2382 eur. Pre porovnanie, moja predchodkyňa začínala s maximálnym platom 4780 eur a moja nástupkyňa si nechala schváliť štedrú mesačnú odmenu 4289 eur. Aj toto je dôsledok straníkov vo verejných funkciách, veď z toho platu musia živiť aj stranícku centrálu.

Radoslav ŠTEVČÍK

Páčil sa vám článok?