Jedia vaše deti paradajky? Prečítajte si ich dôležité zdravotné benefity

13.11.2018
Paradajky- Rajčiny cherry

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Vedeli ste, že paradajky obsahujú toľko vitamínov a minerálov, že ich oprávnene môžeme vyhlásiť za multivitamínové bomby medzi zeleninou a ovocím? Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C.

Nadopujú nás vitamínmi skupiny B, D, E a K.  Z minerálov je to draslík, vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík, zinok, selén a mangán. Okrem toho obsahujú aj vlákninu a takmer nula percent tuku. „Sú naozaj skvelý antioxidant. Hodnotný je najmä lykopén, štúdie dokazujú dokonca aj jeho protirakovinové účinky,“ hovorí Petra Nela, výživová poradkyňa a autorka kníh Recepty bez lepku a iných alergénov a Recepty bez alergénov. Paradajky v tele podľa nej pôsobia zásadotvorne. ,,Je množstvo dôvodov, prečo považujem paradajky za dôležitú súčasť stravy, a to v surovom a aj tepelne spracovanom stave,“ dodala.

 Zdravotné účinky:

  • znižujú zlý cholesterol
  • spomaľujú starnutie,
  • majú protizápalové a protiplesňové účinky,
  • regulujú prácu obličiek,
  • podporujú tvorbu hemoglobínu,
  • chránia pred aterosklerózou,
  • napomáhajú obnove buniek,
  • zlepšujú zrak, vlasy a nechty.

 V dospelosti si vieme racionálne pridať do jedál o pár kúskov zeleniny navyše a dokonca ich s pôžitkom aj zjesť. Situácia u detí je rozdielna. Podľa nedávneho prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Nestlé, sa stravovacie návyky detí v porovnaní s minulosťou zlepšili. Stále však jedia málo zeleniny a ovocia. Hoci 79 % detí konzumuje zeleninu a ovocie aspoň tri- až štyrikrát do týždňa, polovica z nich príjme v strave len 20 % z celkového množstva zeleniny a ovocia, ktoré by mali skonzumovať každý deň. Namiesto štyroch až piatich porcií zvládnu zjesť jedinú porciu každý deň. 

Ako naučiť deti, aby si paradajky obľúbili?

Väčšina slovenských detí zje len 20 % z množstva ovocia a zeleniny, ktoré by mali v strave prijať každý deň. Preto sa štyri farmy slovenských pestovateľov združených v družstve Ovozela, rozhodli pre pestovanie takého druhu paradajok, ktorý by bol prirodzene atraktívny pre deti. „Podľa našich skúseností deťom najviac chutia malé cherry. Klasické paradajky nemajú výraznú chuť, preto ich deti až tak neobľubujú,“ hovorí Peter Kelemen, ktorý má v družstve Ovozela na starosť Farmu Bruty.

Pestovatelia sa rozhodli vypestovať druh paradajky s názvom Bobulienka, ktorý bude prirodzene atraktívny pre deti. „Je malá, cherry, no pomer vitamínov a antioxidantov v jednej bobuľke je úplne identický s veľkou,“ poznamenala Anna Kováčová z družstva Ovozela.

Servírujte kreatívne

Ak podľa výživovej expertky Petry Nely paradajky správne nakombinujeme, zachutia podľa jej skúseností aj deťom. Pri malých paradajkách je výhodou ich neuveriteľne lahodná nasladlá chuť. Dôležité je ponúknuť dieťaťu rôzne variácie, napríklad skúsiť krémovú paradajkovú polievku, surové paradajky k zapečenému chlebíku a mozzarelle... ,,Pri deťoch ďalej hrá dôležitú úlohu, ako ich naservírujeme. Napríklad môžeme deti nechať vytvoriť si "obrázok" z paradajok na svoj chlieb,“ povedala odborníčka.

 Jednu stredne veľkú paradajku (123 g) tvorí:

  • len 22 kalórií,
  • 95 % voda,
  • 4 %  tvoria sacharidy, čo predstavuje približne 5 g,
  • z týchto 4 % – viac ako polovicu tvorí glukóza a fruktóza,
  • 1 % tvorí nerozpustná vláknina, čo predstavuje asi 1,5 g,
  • poskytuje približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C

 Paradajková s ovsenými vločkami

Na oleji osmahnutú cibuľku nakrájanú na kocky a dva strúčiky cesnaku. Prisypte ovsené vločky, a až pekne voňajú, pridajte olúpané paradajky, vodu a korenie podľa chuti (soľ, mleté čierne korenie, vegeta). Duste približne pol hodinu, kým nie sú paradajky mäkké. Ovsené vločky polievku pekne zahustia. Môžete ešte ochutiť cukrom a šťavou z citróna. Na tanieri môžete posýpať nastrúhaným syrom.

 

(ben)

Páčil sa vám článok?