Skutočné príbehy rodín: Neočkovaním ublížili vlastným deťom

9.11.2018
Očkovanie

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Deti by sme mali chrániť voči infekčným chorobám, najlepšie je očkovanie. Epidemiológovia ale varujú. Na Slovensku klesá zaočkovanosť detí. Ohrozené sú hlavne najmladšie v prvom roku života. Epidemiologička nám porozprávala príbehy, pri ktorých deti na neočkovanosť doplatili.

,,Rodič by si mal uvedomiť, že očkovanie jeho dieťa chráni, je to v prospech jeho dieťaťa. Je oveľa jednoduchšie prekonať očkovanie ako ochorenie, ktoré je vždy pre dieťa nebezpečné,“ myslí si epidemiologička profesorka Zuzana Krištúfková.  V praxi sa podľa nej stretávajú s ťažkými prípadmi, keď je ohrozený život a zdravie detí.

Čierny kašeľ je veľmi ťažké ochorenie

Napríklad, v roku 2007 ochorel na čierny kašeľ 67-ročný starý otec. Ten bol prameňom nákazy pre svojho trojmesačného vnuka. Ochorenie bolo dosť komplikované, vyžiadalo si trojtýždňovú hospitalizáciu, vnuk už mal byť očkovaný jednou dávkou očkovacej látky, ale, bohužiaľ, nebol. Čierny kašeľ sa prejavuje híkaním, deti až zvracajú, keď kašlú, majú monokle pod očami, pretože im praskajú cievky. Je to naozaj veľmi ťažké ochorenie, najmä pre malé deti.

Následky na celý život

Ďalší prípad, ktorý spomína profesorka Krištúfková, sa stal v roku 2013. ,,Do detskej nemocnice bol prijatý 5,5 ročný chlapček. Priviezla ho záchranka, v šokovom stave, s poruchou vedomia. Mal pneumokokový zápal mozgových blán. Dieťa bolo zo štvrtej gravidity, to znamená, že mal troch súrodencov, ktorí boli riadne očkovaní, boli zdraví, rodičia boli zdraví. Dieťa  sa narodilo načas, nemalo problémy. Matka dieťa očkovať nedala. Zarážajúce bolo to, že zo vzorky mozgovo-miešneho moku sa izoloval streptococcus pneumoniae serotyp 19 F, ktorý je obsiahnutý vo všetkých vakcínach, ktoré sú dostupné. Dieťa malo byť očkované minimálne dvomi dávkami. Počas hospitalizácie prekonalo sedem operácií, napriek intenzívnej liečbe bolo prepustené po pol roku do domácej starostlivosti s diagnózou hydrocefalus (vodnatá hlava), ochrnuté na všetkých štyroch končatinách, bez známok aktívneho života. Čiže dieťa malo byť očkované dvoma vakcínami proti pneumokokom v treťom a piatom mesiaci spolu s Hexa vakcínou, no matka očkovanie odmietla. Toto bol následok jej rozhodnutia. K tomu rozhodnutiu niekto musel prispieť. Ja sa pýtam, či berie zodpovednosť za to dieťa ten, kto šíri informácie, že sa nemá očkovať?“ kladie si otázku odborníčka.

 Hemofilový zápal mozgových blán

,,Bolo to v roku 2017, keď ochorel osemmesačný chlapček. Bol plačlivý, z mozgovo-miešneho moku bol potvrdený hemofilus typu B (v minulosti sa naň zomieralo). Ochranné látky voči nemu sú obsiahnuté v Hexa vakcíne. Chlapček nebol očkovaný. Matka bola veľmi aktívna na internetovom portáli Modrý koník. Hospitalizácia trvala 31 dní, bol to veľmi komplikovaný priebeh. Keď toto matka s dieťaťom absolvovali a popísala to na Modrom koníkovi, tak jej zakázali na portál prístup. Navyše, na internete sa na ňu zosypala spŕška názorov – invektív. Tí, čo boli za očkovanie, ju pranierovali, prečo dieťa nedala zaočkovať. Naopak, tí, čo boli proti očkovaniu, tak jej vytýkali, prečo také veci píše. Z každej strany bola napádaná. Pritom treba matku pochváliť, že mala silu priznať, že spravila chybu, že dieťa mala dať očkovať a teraz vyzýva všetky matky, aby deti očkovať dali, lebo také niečo už prežiť nechce,“  povedala profesorka Krištúfková.

 Aj zabudnutý tetanus je späť

Ďalší prípad sa podľa profesorky Krištúfkovej stal minulý rok, kedy ochorelo štvorročné dieťa z východného Slovenska. ,,Tiež nebolo vôbec očkované. Matka našla dieťa v posteli stuhnuté v kŕčoch, nevedelo zohnúť končatiny, dezorientované, bolo privezené do okresnej nemocnice. Keďže sa stav nezlepšoval, tak ho previezli do univerzitnej nemocne v Košiciach. Išlo o ochorenie tetanus, čo sme si mysleli, že sa u nás nemôže objaviť. Odporcovia očkovania tvrdia, že treba užívať vitamín C alebo niečo podobné. To vôbec nie je pravda. Tetanus je ochorenie, ak ste niekedy mali kŕč v nohe, v takom kŕči máte celé telo, v takých bolestiach. Je to strašné ochorenie a tento chlapček ho teda prekonal. Keď mu podali antitetanické sérum, tak ten stav sa upravil. To, čo ten chlapček musel prežiť, neprajem nikomu,“ uzavrela epidemiologička.

 (ben)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie