Trpíte zlým spánkom a bolesťou chrbta? Chyba môže byť v matraci

13.11.2018

Zdroj: primegentle

Páčil sa vám článok?

(pr) Po celom dni práce vás trápi bolesť chrbta, svalov, kĺbov a silná únava. Jediná vec na ktorú večer myslíte je pohodlná posteľ. Ráno vstávate a všetko je dá sa povedať ešte horšie ako bolo večer.

Celí ste rozlámaní, ubolení a vôbec nie oddýchnutí a pripravení do ďalšieho dňa. Tu môže byť chyba v matraci, ktorý je pre kvalitný spánok kľúčový. Starostlivé zhodnotenie všetkých dostupných parametrov a starostlivý výber sú nutnosťou, aby bol váš spánok čo najkomfortnejší a zdravý.

Ako však posúdiť, že je matrac skutočne skvelý? Matrac preto nie je dobré hodnotiť hromadne. Každý typ matracu je vhodný pre niekoho iného. Iný by si mal zaobstarať dôchodca či pracujúca žena stredného veku.

Jednou z najdôležitejších vlastností matraca je jeho tvrdosť. Ľudia s nižšou hmotnosťou by mali vyberať mäkšie matrace, naopak ľudia s vyššou hmotnosťou tvrdšie. Rozlišujeme 5 skupín tvrdosti a ku každej selektujeme približnú váhu osoby:

  • Matrace s tvrdosťou 1 – ľudia do 70 kilogramov
  • Matrace s tvrdosťou 2 – ľudia do 90 kilogramov
  • Matrace s tvrdosťou 3 – ľudia do 120 kilogramov
  • Matrace s tvrdosťou 4 – ľudia do 150 kilogramov
  • Matrace s tvrdosťou 5 – ľudia so zdravotnými problémami alebo výraznou nadváhou
Zdroj: primegentle

​Čo sa týka výplne, matrace rozdeľujeme na pružinové, latexové a penové. Latexové sú veľmi mäkké, vyrobené z prírodného materiálu. Sú kvalitné a nebývajú s nimi problémy. Pružinové matrace sú o niečo zložitejšie a poznáme dva druhy, klasické a taštičkové. Tu platí pravidlo, že pružiny by mali byť rozmiestnené rovnomerne a v dostatočnom množstve.

​Kvalitný spánok sa odrazí na vašom zdravý, možno nie hneď, ale časom určite. Jedná sa o investíciu na niekoľko rokov. Výber a následná starostlivosť o matrac vám zaručí jeho životnosť  7 či 10 rokov. Pred kúpou odporúčame pozrieť recenzie kvalitných matracov vďaka ktorým si výber ešte viac ujasníte.

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie