Rudolf Kusý: Postavíme ďalšie dve škôlky a nové jasle

6.11.2018

Zdroj: archív R.K.

Páčil sa vám článok?

(pr) Dve nové škôlky, nové triedy v ďalších dvoch materských školách a dokonca nové detské jasle. Bratislavské Nové Mesto rozširuje miesta pre svojich najmenších – kapacity škôlok a jaslí sa rozrastú už v najbližších štyroch rokoch.

Nové materské školy pribudnú na Teplickej a Vihorlatskej, každá pre 100 detí

V roku 2010 fungovalo v mestskej časti Nové Mesto jedenásť materských škôl, mnohé v katastrofálnom stave. Za uplynulých osem rokov sa situácia zásadne zmenila – škôlky sa vďaka rekonštrukciám zmenili na nepoznanie, pribudli v nich nové miesta a ich počet sa rozšíril z jedenásť na trinásť. A to nie je všetko. „Na najbližšie štyri roky máme naplánované vybudovanie ďalších dvoch materských škôl na Vihorlatskej a Teplickej ulici a rozšírenie dvoch už existujúcich na Legerského a Šuňavcovej,“ avizuje starosta Rudolf Kusý.

Škôlky od začiatku hlavná priorita

Rekonštrukcia, modernizácia a rozširovanie kapacít škôlok sa hneď na začiatku stala starostovou hlavnou prioritou. „V priebehu niekoľkých rokov boli skoro všetky škôlky zateplené, dostali nové okná, opravené strechy, deti sa môžu hrať v bezpečných a zmodernizovaných interiéroch aj ihriskách. A to najdôležitejšie  – každý rok v škôlkach pribúdajú deťom nové miesta a triedy.“ Niekde sa pristavilo celé jedno poschodie, inde sa prerobil „učiteľský byt“ na triedu s herňou a na Pionierskej a Kalinčiakovej pribudli dve nové materské školy.

Pritom ešte nie tak dávno, pred niekoľkými rokmi, bolo bežné škôlky zatvárať a predávať. Na jeden takýto prípad si spomína aj Rudolf Kusý. „Ešte pred tým, ako som sa stal starostom, sme so susedmi doslova museli bojovať za to, aby mestská časť nezrušila škôlku na Letnej, na ktorú si brúsil zuby developer.“ Tento príbeh mal, našťastie, šťastný koniec. Najväčšia materská škola v Novom Meste na Letnej ulici prešla, tak ako všetky, postupnou rekonštrukciou a dnes patrí k najmodernejším s najnižšími energetickými nákladmi.

V Novom Meste vedia, že modernizácia a hľadanie ďalších možností na rozšírenie kapacít je nekončiaci proces. Nové miesta pre škôlkarov zostávajú ústrednou prioritou aj do nasledujúcich rokov. A ciele opäť nie sú skromné. Mestská časť vybuduje na Teplickej ulici, kde už dnes funguje jedna škôlka, ďalšiu modernú budovu s areálom. Na tento účel už získala peniaze z eurofondov, ktoré pokryjú väčšinu nákladov. Nová škôlka bude môcť prijať 100 detí. S rovnakým počtom sa počíta aj pri ďalšej novej materskej škole, ktorá vyrastie v krásnom prostredí na Vihorlatskej ulici v Mierovej kolónii. „Aj v tomto prípade bude vzhľad a funkčnosť zodpovedať 21. storočiu. Pôsobivá architektúra, drevo ako dôležitý stavebný materiál, moderné využitie priestorov zodpovedajúce detským potrebám,“ naznačuje starosta.

Rozrastú sa aj existujúce škôlky – rekonštrukciu čakajú Legerského a Šuňavcovú. Na oboch materských školách tak pribudne jedna nová trieda pre 20 detí.

Príspevok na škôlky stúpol o 600 eur

Mať krásne vynovené škôlky nie je všetko. Rovnako, ak nie aj viac, dôležití sú ľudia, ktorí v nich pracujú a starajú sa o detičky. Aj  na nich myslí novomestská samospráva. Od roku 2011 prakticky každý rok zvyšuje balík peňazí, ktorý materské školy spolu so školskými klubmi detí a školskými jedálňami dostávajú na svoju prevádzku a mzdy.

Inak tomu nebolo ani tento rok – a nebude ani budúci. Škôlky v roku 2018 dostali na každé dieťa 1600 eur, čo je o 50 eur viac ako rok pred tým. V prípade družín a jedální sa dotácia zvýšila o 20 eur – na 370, resp. 210 eur. A v roku 2019 vzrastie dotácia pre materské školy o ďalších sto eur.

Za uplynulých zhruba osem rokov tak stúpol príspevok na škôlky o viac ako päťdesiat percent – z 1100 eur v roku 2010 na budúcoročných 1700 eur. „V nastúpenom trende, samozrejme, mienime pokračovať aj ďalej,“ dodal Rudolf Kusý.

V Mierovej kolónii aj nové jasličky

V plánoch novomestskej samosprávy stoja vysoko aj najmenšie detičky. Mestská časť v súčasnosti prevádzkuje detské jasle na Robotníckej ulici, kde v rámci rekonštrukcie opravila budovu aj detské ihrisko. Záujem o miesta v jasličkách je však väčší ako momentálne možnosti, aj preto má Nové Mesto pripravený projekt na výstavbu ďalšieho takéhoto zariadenia. Nové jasle by mali vyrásť v lokalite budúcej škôlky, ktorú samospráva postaví na Vihorlatskej ulici v Mierovej kolónii. Projekt počíta s modernou budovou a areálom pre 20 jasličkárov.

 

Objednávateľ: Rudolf Kusý, Americká 2, 831 01 Bratislava / Dodávateľ: NIVEL PLUS s.r.o., Ivanská cesta 2D, Bratislava, IČO: 35712058

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie