Čo skrýva Staré Mesto pod povrchom?

10.10.2018

Zdroj: archív M.B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Bohužiaľ, nič dobré. Starú, zanedbanú, roky neopravovanú kanalizáciu. Na mnohých miestach v havarijnom stave.

Ak sa v Starom Meste riešia nejaké problémy, tak sú to väčšinou len tie „oku lahodiace“. To, čo je pod povrchom, zostáva bez pozornosti. A stáva sa z toho časovaná bomba. Máme pár nových parkov, upravili sa niektoré cesty a ulice, ale nepamätám sa, že by sa niekedy komplexne riešila problematika kanalizácie. Áno, na chvíľu si na ňu spomenieme, keď prídu nečakané prívalové dažde ako nedávno. Alebo ak niekde praskne vekom skúšané potrubie. Tí skôr narodení mi pri osobných stretnutiach len potvrdzujú fakt, že staromestská kanalizácia je poriadne zanedbaná. Obyvatelia Palisád by o tom vedeli rozprávať...

Je smutno – smiešne, že v Bratislave, kde hovoríme o projekte Smart City, riešime inteligentné lavičky, dopravu s wifi a ďalšie moderné výdobytky, vlastne neexistuje funkčný kanalizačný systém. „Lepia sa“ len havárie, ale priebežné čistenie a dôkladná pravidelná starostlivosť neexistuje. Haldy lístia a odpadkov bránia prirodzenému odtoku dažďovej vody. Z toho potom vznikajú mláky (rozsahom často pripomínajúc malé jazero), ktoré ničia cesty a obmedzujú chodcov.

Poriadok a funkčnosť našej mestskej časti musíme riešiť komplexne. Kanalizácia – neviditeľná, no dôležitá súčasť mesta - je na tom horšie ako zle. Mnohé kanalizačné vpusty sú roky upchaté. Podzemná kanalizácia je prepojená a tvorí ucelenú sieť. Tu teda nepomôže, ak sa vyčistí len na pár miestach.

Nerozumiem celkom dobre tomuto odsúvaniu problémov. Staromešťania na nefunkčnú kanalizáciu našu samosprávu pravidelne upozorňujú a kalamitné stavy nahlasujú. Evidentne to zostáva niekomu „na stole“, pretože prečistenia sa len málokedy dočkajú. Na čo sa čaká? Kým dôjde k totálnemu zlyhaniu?

Je to o prístupe kompetentných. Nechali by si aj doma zdevastovanú kanalizáciu a roky by sa jej nevenovali? Predpokladám, že  nie. Je pre nich rozdiel starať sa o svoj dom a o „svoju“ mestskú časť? Evidentne áno. Mne chýbajú v našej samospráve nielen manažérske schopnosti a proaktívny prístup k riešeniu problémov, ale aj akási osobná „srdcová“ zainteresovanosť. A v tomto prípade je úplne jedno, či ide o kanalizáciu, alebo akýkoľvek iný „komunálny“ problém.

Martin Borguľa
kandidát na starostu Staré Mesto
martin@borgula.sk, 0905 803 527

Objednávateľ: Ing. Martin Borguľa, Chorvátska 2, Bratislava Dodávateľ: SLOVUNIT, a.s., Račianska 96, 831 02 Bratislava, IČO: 36 766 551

Páčil sa vám článok?