4 veci, vďaka ktorým sa dopracujete k perfektnému balkónu alebo terase

28.9.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Krásne navrhnutý vonkajší priestor môže naozaj ovplyvniť váš dom a vytvoriť štýlovú oblasť pre relaxáciu a zábavu s rodinou a priateľmi. Či už máte balkón alebo väčší priestor ako terasa, je dôležité maximalizovať celkovú plochu a samotný štýl.

Pokúsime sa zdieľať s vami niektoré najzaujímavejšie tipy, ktoré môžete potom vyskúšať aj v praxi.

Je potrebné zvážiť tri základné aspekty: priestor, funkciu a štýl

Veľkosť priestoru má ale v tomto smere rozhodujúce slovo. Menšie plochy, ako je napríklad balkón alebo malá terasa, by ste nemali zbytočne prepĺňať. Tu si môžete dovoliť ísť skôr do výšky v rámci stien a plôch obytnej časti, ktoré môžete pokryť prírodným kameňom travertínom alebo zelenými stenami.

Využite silu svetla

Aj na tej najkrajšej a najväčšej terase sa občas potrebujete skryť v menšom tieni, to vám umožnia vonkajšie žalúzie, ktoré sú okrem iného aj skvelou izoláciou proti hluku šíriaceho sa z okolia.

Skromne umiestnené umelé svetlá môžu pomôcť vytvoriť väčší priestor tiež. Nástenné, stolové alebo stojace. Dnes ich výrobcovia ponúkajú aj na solárny pohon, takže žiadne káble vám v slobodnom pohybe nemusia vôbec brániť. Neformálne, teplé a esteticky príjemné prostredie tak získate veľmi jednoducho.

Nezabudnite na nábytok

Vonkajší nábytok môže zaberať najviac  priestoru, takže si dajte pozor na počet kusov, ktoré budete chcieť v tomto priestore využiť. Nepreháňajte to s veľkými kreslami a stoličkami. Krásne záhradné lavičky sú ideálnou voľbou. Pokiaľ ide o kompaktné oblasti, rozhodnite sa pre inteligentné a multifunkčné kusy, ako sú rozkladacie sety a skryté úložné priestory.

Dokonalé miesto po celý rok

Zároveň stojí za to premýšľať aj o tom, či bude tento priestor funkčný v lete aj v zime. Ak si môžete dovoliť na tejto ploche umiestniť ohrievač alebo ohnisko, v chladnejších mesiacoch vyťažíte z takto zariadenej terasy naozaj veľa.

Použite odolné tkaniny, ktoré prežijú dážď aj slnko. Investujte do prúteného nábytku neformálneho a nadčasového, ktorý sa dá oživiť a aktualizovať sezónnym čalúneným v podobe vankúšov.

Keď sa nad tým všetkým potom zamyslíte, zistíte, že vytvorenie oázy pokoja na terase, záhrade alebo balkóne je tak jednoduché a rýchle.

 

Páčil sa vám článok?