Pomáhame mladým rodinám aj seniorom

24.9.2018

Zdroj: archív R.Š.

Páčil sa vám článok?

(pr) Jednou z hlavných úloh samosprávy obcí je sociálna pomoc ľuďom v hmotnej a sociálnej núdzi. Staré Mesto si v tomto smere dôsledne plní svoje povinnosti a okrem sociálnej pomoci poskytuje v zmysle zákona aj sociálne služby.

Viaceré nové formy sociálnej pomoci sa nám podarilo zaviesť práve v uplynulých štyroch rokoch. Či už pre seniorov ale aj pre mladé rodiny.

Okrem finančných príspevkov v náhlej a v hmotnej núdzi, poskytuje mestská časť príspevok na stravovanie. Pred troma rokmi sme zaviedli príspevok na dopravu, tzv. sociálny taxík, ktorý spočíva v  preplatení jazdy taxíkom k lekárovi a od lekára do výšky 2,50 € za jazdu. Rozšírili sme možnosti využitia Karty seniora na ďalšie komerčné služby, ktoré môžu staromestskí seniori využívať za zvýhodnených podmienok.

V júni sme na Špitálskej ulici otvorili Sociálnu výdajňu, kde v spolupráci s Potravinou bankou SR a spoločnosťou TESCO poskytujeme Staromešťanom prebytky z obchodného domu na Kamennom námestí. Od  1. októbra poslanci na môj návrh zvýšili hranicu mesačného príjmu klientov sociálnej výdajne na dvojnásobok životného minima, čo je aktuálne 410,17 €. Všetci, ktorých mesačný príjem nepresiahne túto hranicu majú nárok využívať služby sociálnej výdajne. Pre mladý rodiny sme zaviedli príspevok 100 € pri narodení dieťaťa, príspevok 50 € pre prvákov pri nástupe na povinnú školskú dochádzku a príspevok 100 € na mimoškolské aktivity detí v mnohodetných rodinách.

Je našou povinnosťou pomáhať tým, ktorí to potrebujú.

Radoslav ŠTEVČÍK
starosta Starého Mesta

Páčil sa vám článok?