3 zdroje stresu a problémov vo vzťahoch

26.8.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Stres nás prenasleduje všade - v práci, v každodenných záležitostiach a dokonca aj vo vzťahoch. Mnohí z nás sa v dôsledku striktných pravidiel ale naučili prácu s každodenným stresom zvládať naozaj bravúrne, ale čo napätie vo vzťahoch? Tie majú byť predsa bezpečným útočiskom, v ktorom si môže človek od problémov naopak oddýchnuť.

Nedávno sa uskutočnila štúdia o príčinách nešťastia a nespokojnosti ľudí vo vzťahoch a manželstve. Prieskum zahŕňal viac ako 2000 ľudí vo veku od 18 do 65 rokov a podľa výsledkov prieskumu boli identifikované tri hlavné stresory, o ktorých budeme dnes hovoriť.

Práca

Bolo vaše romantické zoznámenie nezabudnuteľné a pripomína vám, že ste s človekom, ktorého nadovšetko milujete, ale vo vzťahu sa objavili komplikácie. To je samozrejmosť a každý jeden pár si  určitými komplikáciami musí prejsť. Nehľadajte ale chybu v sebe, pretože môže byť za tým najmä práca.

35 % respondentov označilo tento faktor za jednu z hlavných príčin stresu vo vzťahoch. Najťažšou vecou je však stres rozpoznať a považovať ho za znak ďalšieho problému.

Naučte sa relaxovať vždy, keď prídete z práce. Okrem toho to môžete urobiť už počas cesty domov. Pešia chôdza je v tomto smere niekedy viac ako zázračný liek.

Počúvajte pritom príjemnú upokojujúcu hudbu, posaďte sa na lavičke v parku alebo zmeňte trasu cesty. Výhodný termín last minute dovolenky je tiež jedna z univerzálnych možností, ako na stres z práce zabudnúť.

Sex

O niečo menej, ale stále pomerne dosť, až 28 % respondentov uviedlo, že slabý sexuálny apetít je jednou z ďalších príčin stresu vo vzťahu. Ani tu sa ale neoplatí robiť závažné rozhodnutia a pred prijatím toho správneho je nutné zistiť hlavnú príčinu, ktorá oslabila túžbu po sexe.

Možno je to záležitosť negatívnej sebaúcty alebo odmietnutia vlastného tela - čo môže mať hlboký vplyv na sexuálny život. Pokúste sa sústrediť na to, čo sa vám najviac páči na vašom tele, a nie na to, čo sa zdá byť naopak nevýhodou. Alebo skúste zmenu, erotických pomôcok je naozaj dosť.

Financie

Tie vedia narobiť problémy takmer všade a nejedno priateľstvo alebo silné puto sa vďaka nim veľmi rýchlo pretrhlo. Vo vzťahoch sú podľa prieskumu a respondentov zdrojom stresu financie až v 27 percentách, vy to môžete zmeniť.

Rozpočet nie je všetko, ale pomáha. Diskutujte pri jeho tvorbe o prioritách a pokiaľ nesúhlasíte, pokúste sa nájsť kompromis. Nedajte sa peniazmi ovládať a uvedomte si, že ste aj na ich čerpanie prinajmenšom dvaja. Pri kúpe krásneho zásnubného prsteňa vám predsa problém vôbec nerobili, tak prečo by to tak malo byť pri spoločnej existencii v jednej domácnosti, kde sa možno na moment usadil stereotyp.

Páčil sa vám článok?