Rudolf Kusý: Efektívne hospodárenie s vodou sa vypláca

14.8.2018

Zdroj: archív R.K.

Páčil sa vám článok?

(pr) Tropické horúčavy, ktoré rozpálili hlavné mesto, sa snaží zvládnuť bratislavské Nové Mesto aj vďaka efektívnejšiemu hospodáreniu s vodou. Mestská časť pravidelne polieva vlastnými silami a prostriedkami cesty a zeleň, v nových parkoch, ktoré vybudovala, sa zasa osvedčil vodozádržný systém zavlažovania dažďovou vodou.

Počas horúčav sú v teréne dve polievacie autá, ktoré pracujú na dve smeny. Jedno z nich kropí komunikácie, druhé – špeciálne vozidlo – polieva zeleň. Práve to mestská časť kúpila nedávno na základe rozhodnutia samotných občanov. „Novomešťania o jeho kúpe rozhodli v rámci participatívneho rozpočtu, ktorý sme úspešne naštartovali ešte v roku 2014. Kto hovorí, že participácia nefunguje a ľudia budú egoisticky myslieť len na „vlastný prah“, nemá pravdu. Nové polievacie auto je toho jasným príkladom,“ hovorí starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

V letných horúčavách dobre padne aj relax v Jame, najväčšom novom parku, ktorý vyrástol v Bratislave za posledných 30 rokov. Významnú úlohu tu počas leta zohráva miestne jazierko. Mestská časť v parku vybudovala závlahový systém, ktorý efektívne využíva dažďovú vodu.

Tú zo spevnených aj zelených plôch zbiera do drenážnych trubiek do jazierka, resp. retenčných nádrží. Zozbieraná voda sa následne zavlažovacím systémom vypúšťa na zelené plochy. Tento projekt  hospodárenia s vodou v parku je jedinečný v rámci celého Slovenska,“ povedal starosta Kusý. Podobný systém, kedy voda neodteká preč, ale zadržiava sa a postupne uvoľňuje na zavlažovanie pôdy, funguje aj v zrekonštruovanom parku Gaštanica na Kolibe.

Objednávateľ: Rudolf Kusý, Americká 2, 831 01 Bratislava

Páčil sa vám článok?