Popoluška v Starom Meste? Jednoznačne naša zeleň!

15.8.2018

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Niežeby sme v Starom Meste mali málo zelene. Problémom je to, ako vyzerá. Vyschnuté trávniky, zdevastované ostrovčeky zelene, prázdne kvetináče. Toto vidíme v našej mestskej štvrti až príliš často.

Je jasné, že zrevitalizovať a následne sa kvalitne a dlhodobo starať o veľké plochy zelene typu parky a záhrady nie je finančne jednoduché, no musíme aj v tomto poriadne zabrať. Zeleň je pre klímu, zdravie a ekosystém nesmierne dôležitá. Posledné nečakané prívalové dažde len dokazujú, že málo zelene a jej zanedbaný stav sa pomaly, ale isto stávajú ekologickou katastrofou.

Revitalizácie a úpravy sa často robia vo vegetačnom období, takže efekt je potom vlastne opačný – zeleň ešte viac ničíme. Zle sú plánované orezy stromov, výsadby novej zelene. Ak sa aj správne zrevitalizuje park, s odchodom posledného pracovníka sa zabúda na zavlažovanie a ďalšiu pravidelnú údržbu, takže upravené parky sa už po krátkom čase menia na vyschnutú „saharu“. Aká škoda! Bohužiaľ, aj v tomto prípade ide opäť o ukážku nesystémovej práce staromestského úradu.

Nielen revitalizovať, ale aj udržať pri živote

Parky a veľké záhrady sú samostatná kapitola, no my nevieme udržať pri živote ani malé zelené plochy! Obyčajné mestské kvetináče, predzáhradky a ostrovčeky zelene sú pre Staré Mesto a magistrát doslova nad ich sily. Určite by nebolo finančne likvidačné “pokryť” Staré Mesto estetickou zelenou a kvetinovou výsadbou a o tú sa, samozrejme, následne poctivo starať. Keď prechádzam ulicami Starého Mesta, denne vidím množstvo kvetináčov, z ktorých trčia len vyschnuté pahýle a ktoré sú plné cigaretových ohorkov. Zastavte sa na Kamennom námestí alebo na Špitálskej, Kýčerského či na Mariánskej. Pritom by v takýchto prípadoch išlo o finančne nenáročné výsadby a udržiavacie práce. Skutočne nerozumiem tomu, čo je na tom také zložité! Myslím si, že k verejnému priestoru by sme sa mali správať rovnako ako k svojmu bytu či k svojej záhrade. Aj doma v obývačke by ste si nepoliali niekoľko mesiacov kvety? Ja určite nie. 

​​​​​Vyskúšal som si to sám

Snažím sa nebyť zahľadený len do seba. Chcem mať čisto a pekne nielen u seba doma, ale aj v meste, v ktorom bývam a vychovávam svoje deti. Rovnako ako mám vysadené kvety a stromčeky na balkóne, pretože si chcem posedieť v peknom prostredí, chcem, aby boli vysadené kvety aj v mestských parkoch a na staromestských uliciach. Aj preto som sa svojpomocne pustil aspoň do malých úprav na vybraných miestach v Starom Meste. A predstavte si, ide to! Za pár hodín som s partiou priateľov vysadil novú zeleň do zanedbaných kvetináčov na Námestí SNP (tu dokonca priamo pred ministerstvom kultúry) a na Mýtnej ulici pri Slovenskom rozhlase. Naplánované mám ďalšie takéto akcie. Som totiž presvedčený, že je navyšší čas priniesť nový prístup a urobiť systematickú zmenu v starostlivosti o našu zeleň. Aby mohlo byť Staré Mesto tým, čím by malo byť – výkladnou skriňou nášho hlavného mesta.

Martin Borguľa
poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto
martin@borgula.sk, 0905 803 527 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie