Vysoké životné náklady sú najväčším problémom Bratislavy

24.7.2018
Virtuálne sídlo

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) V dnešnej dobe nám presúvanie z miesta na miesto nerobí žiaden problém. Najčastejším dôvodom migrácie obyvateľstva je pochopiteľne práca - lepšie pracovné možnosti. Tých je najviac práve v našom meste.

Bratislava, ako jediné mesto na Slovensku, ponúka kvalitné pracovné miesta s dobrým finančným ohodnotením. Žiaľ, všetko má aj svoje tienisté stránky a inak to nebude ani v tomto prípade. Vysoké životné náklady sú najväčším problémom Bratislavy.

Väčší dopyt po nehnuteľnostiach = vyššie ceny nehnuteľností

Čím väčší záujem je, tým idú ceny rýchlejšie nahor. Inak to nebude ani v prípade nehnuteľností v hlavnom meste. Ľudia z celého Slovenska, ktorí si vo svojom bydlisku nedokázali nájsť zamestnanie, odchádzajú z odľahlejších regiónov Slovenska práve do Bratislavy, čím samozrejme stúpa aj počet obyvateľstva a to samozrejme musí niekde bývať. Ak bude záujem o prácu v hlavnom meste, nemôžeme očakávať, že ceny budú rapídne klesať. Prenajímatelia nehnuteľností, developeri stavajúci nové bytové komplexy a aj majitelia kancelárskych priestorov chcú zarábať.

Väčšina slovenských podnikateľov by chcela, aby ich firmy mali sídlo spoločnosti práve v Bratislave. Nemôžeme sa čudovať, väčšina záujemcov uprednostňuje práve firmy so sídlom spoločnosti práve v hlavnom meste.

Virtuálne sídlo

Vysoké životné náklady ležia v žalúdku aj firmám sídliacim v Bratislave. V porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku sú kancelárske priestory niekoľko násobne drahšie.

Podnikatelia, ktorí chcú ušetriť, využívajú virtuálne sídlo, ktoré im mesačne zníži náklady na podnikanie aj o niekoľko stoviek eur. Virtuálne kancelárie sa nachádzajú výhradne len na luxusnejších bratislavských adresách a sídliť v nej môžu aj viaceré firmy. Využívajú ich najmä firmy sídliace v odľahlejších častiach Slovenska, ale aj zahraničné firmy, ktoré potrebujú pre rozšírenie svojich podnikateľských aktivít sídlo na Slovensku.

Podnájmy vs. internáty

Ubytovne sa nevyplácajú, sú predražené a zariadením nevyhovujú. Do úvahy prichádzajú skôr prenájmy nehnuteľností, respektíve izieb, pretože prenájom celej nehnuteľnosti by jedna osoba len ťažko finančne zvládla.

Môžeme si vziať príklad zo študentov. Ak študent študujúci na ktorejkoľvek vysokej škole v Bratislave chce dôstojne bývať, internáty neprichádzajú do úvahy, nakoľko sú v žalostnom stave a pomoc od štátu na ich opravu je v nedohľadne. Ostáva im len nájsť si podnájom, o ktorý sa podelia ešte minimálne s jednou osobou, pretože, ako sme už spomínali, nájmy sú vysoké, a to nezávisí od  toho, v ktorej časti mesta si ho nájdete.

Všetko sa sústredí v Bratislave a nemôžeme sa čudovať, že práve do nášho mesta prichádzajú ľudia zo vzdialených miest na Slovensku, najmä z východu.

Kamil Boroš pre Hnonline.sk povedal, že naša ekonomika je centralizovaná a všetky veľké firmy a vládne inštitúcie majú formálne sídlo práve v Bratislave.

Prečo sa potom čudujeme, že záujem o hlavné mesto je až taký veľký?

Páčil sa vám článok?