Proti arogancii moci a mocných musíme bojovať!

11.7.2018

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Pred pár dňami staromestský starosta konečne podpísal rozhodnutie o odstránení oplotenia spred budovy americkej ambasády na Hviezdoslavovom námestí. Veľvyslanectvo sa napriek tomu plot nechystá odstrániť.

Možno ste sa s tým stretli už aj vy – s aroganciou mocných, keď vás ignorujú a robia si, čo chcú, mysliac si, že oni si to z pozície moci môžu dovoliť. Takto nejako sa na Slovensku správa aj americká ambasáda.

Bol som rodičmi vychovaný a vedený tak, aby som mal v úcte základné ľudské hodnoty ako slušnosť a správanie sa k iným ľuďom, či už v súkromí, alebo v práci. Snažím sa týmito zásadami v mojom živote riadiť vo všetkých oblastiach, teda aj v komunálnej politike, kde už nejaký ten rok pôsobím. Preto je pre mňa nepochopiteľné a zarážajúce, ak nejaká inštitúcia (na čele ktorej opäť len stojí konkrétny človek) nerešpektuje zákony a právo, o základnej slušnosti nehovoriac.

Začiatkom júla pán starosta podpísal po viac ako polroku rozhodnutie o odstránení plota. Rozhodnutie mu ležalo na stole už od konca minulého roka, neviem, prečo s jeho podpisom tak dlho váhal. Ja sa snažím byť človekom činu a rád prácu doťahujem do konca. Keďže proti plotu bojujem už dlhé roky a vyjadrenie staromestského stavebného úradu o tom, že plot má byť odstránený, som pokladal za absolútne prelomový, písal som starostovi niekoľkokrát a vyzýval ho, aby neotáľal, nabral odvahu a rozhodnutie podpísal. Veď ide predsa o hlavné staromestské námestie! V celom tomto boji ide o to, aby „Hviezdko“ bolo opäť krásnym, reprezentatívnym priestorom a našou pýchou.

Zdroj: archív M.B.

Keď sa starosta konečne rozhýbal a odstránenie plota podpísal, prišla „studená sprcha“ priamo z ambasády – tá sa nechala počuť, že plot neodstráni. Mocní sa prejavili a ukázali svoju pravú tvár. Ignorujú, že plot je čierna stavba. Nerešpektujú skutočnosť, že nemajú právoplatnú zmluvu k pozemkom pod plotom. Jednoducho, arogancia moci v praxi!

Ja som sa ale rozhodol, že tento boj nevzdám. Nemôžeme sa zľaknúť a musíme si stáť za svojím. Rodičia mi okrem základných ľudských hodnôt vštepovali aj lásku k svojmu mestu a mestskej štvrti, v ktorej bývam. Asi to robili dobre, pretože mám k Starému Mestu hlboký vzťah a záleží mi na tom, aby bolo pekné, čisté a dobre sa nám tu žilo. Preto mi tak leží na srdci aj vzhľad Hviezdoslavovho námestia, ktoré si veľmi želám po toľkých rokoch vidieť opäť bez železného plota ako celistvý verejný priestor slúžiaci nám, Staromešťanom, Bratislavčanom a všetkým návštevníkom nášho hlavného mesta.

Martin Borguľa
poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto
martin@borgula.sk, 0905 803 527

Páčil sa vám článok?