Opatrenia pre lepšiu bezpečnosť a budúcnosť v bratislavskej doprave?

17.6.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Doprava je pre mnohých z nás neoceniteľným a nenahraditeľným spôsobom fungovania. Zohráva v živote moderného človeka veľmi veľkú úlohu pri plnení nielen komunikačných úloh, ale aj pri preprave tovaru medzi mestami, krajinami a kontinentmi.

Existuje niekoľko rôznych spôsobov dopravy, ktoré sa navzájom veľmi drasticky od seba líšia, ale vykonávajú rovnakú funkciu.

Často si ale neuvedomujeme aj jej negatívne následky a dopady fungovania na všetko naokolo. Nejde len o znečistenie ovzdušia, problémom môže byť aj ohrozená bezpečnosť ľudí a stabilita ekosystémov. Je to dôležité z hľadiska samotných vodičov a samozrejme aj chodcov, ktorí k účastníkom premávky patria. Použitie lepšieho osvetlenia priechodov pre chodcov by mohla byť jedna z ciest, ale to nie je všetko, čo by mohlo pomôcť lepšej správe a riadeniu premávky a dopravy.

Od čoho závisí lepšia bezpečnosť na ceste

Hlavný súbor opatrení na predchádzanie dopravným nehodám a zníženie závažnosti ich následkov sa zameriava vo väčšine prípadov na tieto úlohy:

  • zabezpečenie profesionálnej spoľahlivosti vodičov;
  • udržiavanie vozidiel v technicky vhodnom stave;
  • udržiavanie kvality vozovky v technicky dobrom stave;
  • zabezpečenie bezpečnej prepravy cestujúcich a nákladu.

Samozrejme, že vlastnosti šoférov a ich zodpovednosť zohráva v tomto smere obrovskú úlohu tiež. Stav vozovky je ale v našich podmienkach rovnako žalostní a dokáže niekedy narobiť viac škody ako úžitku.

V tomto smere sa snaží zabrániť správca cestných komunikácií prípadným problémom opravou, vylepšeniami, stavbou podchodov, obchvatov, lepšieho osvetlenia, pri ktorého inštalácii je nutné niekedy aj využiť zdvíhacie plošiny, alebo zvoliť iné opatrenia na zlepšenie stavu cestných komunikácií.

Ako by sa malo postupovať, ak je stav nevyhovujúci

Pri identifikácii nedostatkov v stave vozovky, vybavení a údržbe ciest, ulíc, umelých konštrukcií a iných častí vozovky, ktoré svojím zlým stavom ohrozujú bezpečnosť ľudí, by sa malo postupovať nasledovne:

  • neotvoriť dopravu na danom úseku;
  • zastaviť prevádzku na trase alebo zmeniť trasu pohybu;
  • zmeniť dopravné režimy na trase a informovať zainteresované organizácie, podniky a verejnosť o nej.

O tom, ako to funguje v našich podmienkach sa asi denne presviedčame na základe vlastných skúseností. Hlavným bodom, ktorý sme zámerne nespomenuli, by mala byť náprava, oprava a uvedenie vozovky do pôvodného 100 %-stavu, možno aj za pomoci strojov a mechaniky, ktoré na svoj chod a fungovanie využívajú priamočiare pohony TMP, bez ktorých by sa akýkoľvek mechanický pohyb stroja nevykonal.

Zmeniť sa musíme aj my

Ako sa ľudia správajú v každodennom živote, tak je to väčšinou a žiaľ vidieť aj na cestách. Hlavnou príčinou nehôd je neúctivosť účastníkov cestnej premávky navzájom medzi sebou. Existovať ale donekonečna takto možné nie je a raz sa to môže otočiť proti vám.

Samozrejme, že to závisí aj od veku, skúseností a najazdených kilometrov, no niekedy ide o dosť neuvážený krok v dôsledku psychického rozpoloženia, stresu a problémov v rodine alebo práci. Bezpečnosť na cestách je ale nutná a nepopierateľná a bez ohľadu na dané skutočnosti sa o ňu v tých lepších smeroch môžeme pričiniť všetci.

Páčil sa vám článok?