Byť v realitnom tíme sa oplatí

23.4.2018

Zdroj: Peter Poláčik

Páčil sa vám článok?

(pr) Určite Vás už napadla myšlienka na osamostatnenie sa. Byť vo svojej firme jediným spoločníkom alebo dať výpoveď v zamestnaní, postaviť sa na vlastné nohy a byť sám sebe pánom.

Pohnútky, ktoré Vás k takémuto kroku vedú alebo už zaviedli chápem a súhlasím s Vami. Je to jedinečný pocit, ktorý dodá Vášmu životu nový rozmer a obohatí Vás nielen duševne ale aj finančne.

Osamostatnenie sa ale nemusí nevyhnutne znamenať pracovať sám a byť na všetko sám. Ja podnikám dlhé roky v realitách, mám vlastnú firmu a ani na chvíľu si neviem predstaviť pracovať sám. Pracujem v kolektíve kolegov realitných maklérov, s ktorými spolupracujem a ktorých spája spoločná filozofia k prístupu v predaji nehnuteľností. Denne sa vídame a riešime svoje problémy spoločne. Spoločne sa snažíme neustále vylepšovať a zdokonaľovať. V tíme je to ľahšie, zábavnejšie a verte mi, že aj oveľa efektívnejšie.  Myslím, že na takejto úrovni, je nevyhnutné mať spoločné priestory. Miesto kde sa môžeme stretávať, kde každý má svoje miesto, kam môže prísť a začleniť sa do kolektívu na čas ktorý potrebuje. Kde sú zabezpečené všetky základné praktické veci nevyhnutné pre podnikanie až po tie sofistikovanejšie akými sú napr. marketing.  Zistil som, že aj tých praktických drobností je také množstvo, že dokážu výrazne zdržať alebo prácu úplne znemožniť.  Pracovať z domu, teda mať doma kanceláriu, kde pracujete a kde Vás navštevujú klienti má mnoho nevýhod. Za najväčšiu považujem práve to odtrhnutie sa od kolektívu a tímu kolegov. Tiež treba zvážiť ako je priestor reprezentatívny. Tzn. ako ho vnímajú klienti, ktorí posudzujú serióznosť firmy a podnikateľa aj podľa priestorov kde má kancelárie a zasadaciu miestnosť pre rokovania a podpisovanie dôležitých dokumentov. Je to tak, všetci sme takí. Veď ako by ste vnímali, keby ste závažné dokumenty podpisovali u niekoho v byte poprípade v kaviarni? Takéto dohody sú právnym základom  pre vyplatenie vysokých rezervačných záloh, čo ešte umocňuje potrebu klientov dôverovať druhej zmluvnej strane. Riešením je samozrejme mať vlastný priestor pre seba a svoju firmu, čo nerieši hlavný problém a navyše je to príliš nákladné.

Je tu ešte jeden rozmer, ktorý je pre mňa dôležitý a tým je zábava alebo skôr spojenie zábavného s užitočným. Napr. teambuilding. Aj keď je skôr spojovaný so zamestnaneckým pomerom podľa mojich dobrých skúseností a zážitkov je nenahraditeľný aj vo svete podnikania. Nebojím sa tvrdiť, že väčšina skutočne kreatívnych a originálnych nápadov vzniklo práve v odlišnom prostredí ako je to pracovné. Pri aktivite ktorá je úplne iná ako pracovná ale s ľuďmi, ktorých spája spoločná vášeň pre konkrétny druh podnikania. Nechcem nikomu nič vnucovať, veď každý sme nakoniec iný, s inými potrebami spoločenskej interakcie. Len som sa s Vami chcel podeliť o dobrú skúsenosť s prácou v kolektíve, ktorá patrí neodmysliteľne k mojej predstave o dobrom podnikaní.

Peter Poláčik RSc. / 0915 131 373 / www.najlepsimakleri.sk

 

 

 

Páčil sa vám článok?