Záchrana žiab: Na Železnej studničke bude prebiehať akcia na pomoc žabám v migrácii

13.3.2018
Migrácia žiab

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Túto sobotu sa na Železnej studničke uskutoční 33. ročník záchrannej akcie "Pomoc ropuchám pri jarných migráciách". Akcia začne stavaním červených fóliových zábran a následne budú žaby prenesené do rybníkov. O počte zachránených žiab sa vedie evidencia.

 Akcia sa oficiálne začne stavbou červených fóliových zábran, ktoré sa stavajú na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestnú komunikáciu na Železnej studničke. Zraz účastníkov bude o 8.30 hodine pod Červeným mostom. "Odtiaľto sa autobusom MHD spoločne presunieme k najvyššiemu rybníku. Účastníci si môžu doniesť vlastné motyky alebo sekery. Obmedzené množstvo náradia poskytneme na mieste aj my," uviedol jeden z organizátorov Roman Lehotský.

Po stavbe zábran bude nasledovať druhá časť akcie – prenos žiab cez cestnú komunikáciu do rybníkov. Treťou časťou akcie bude odstránenie zábran, keď budú žaby po nakladení vajíčok opúšťať rybníky.

Zdroj: Facebook

Organizátor zároveň žiada záujemcov o druhú časť akcie – prenos žiab, aby sa vopred ohlasovali telefonicky alebo e-mailom organizátorom a nerealizovali prenos žiab individuálne, pretože o presnom počte prenesených žiab sa vedie evidencia.

Akciu organizujú členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody – Správou CHKO Malé Karpaty. Jej cieľom je záchrana ropuchy obyčajnej a čiastočne aj skokana hnedého.  Viac informácií o tejto akcii nájdete na stránke www.miniopterus.sk.

(TASR)

Páčil sa vám článok?