Nová fasáda hotela Danube – totálne zlyhanie pamiatkarov!

21.9.2017

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie hotela Danube je aj nová fasáda, ktorá po tom, ako uzrela svetlo sveta, šokovala odborníkov aj širokú verejnosť.

 A určite nie v pozitívnom zmysle slova. Hlavná architektka mesta Bratislavy sa vyjadrila, že ide o  architektúru štvrtej cenovej skupiny. V historickom centre mesta, ktoré by malo byť našou pýchou, máme teraz budovu, ktorej vzhľad absolútne nezapadá do scenérie prvotriednej časti mesta a je architektonickou hanbou Bratislavy!

Asi sa rovnako ako ja pýtate, ako je to možné? Kto to povolil? Či nie je stavebník povinný riešiť rekonštrukciu s pamiatkarmi, pokiaľ sa predmetná budova nachádza v pamiatkovej zóne?

Súčasťou stavebného povolenia v Starom Meste je naozaj aj povinnosť stavebníka konzultovať rekonštrukciu budovy s Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ). Investor si evidentne tentokrát povinnosť nesplnil a zmenil fasádu na vlastnú päsť. Pokladám ale za totálne zlyhanie Krajského pamiatkového úradu, že neurobil nič proti tomu, aby takémuto konaniu zabránil a že túto rekonštrukciu v pamiatkovej zóne mesta nedozoroval.

Po nevkusnom železnom plote na Hviezdoslavovom námestí, ktorý je dokonca čiernou stavbou priamo v centre mesta, tu máme teda ďalšiu škvrnu na tvári Starého Mesta. Obidva prípady sú akýmsi výsmechom nám všetkým, ktorí máme blízky vzťah k tomuto mestu a záleží nám na tom, ako toto mesto vyzerá.

KPÚ je inštitúcia, ktorá zabezpečuje kontrolu toho, čo sa v pamiatkovej zóne v našom hlavnom meste deje. Ich vyjadrenie a súhlas potrebujete, ak chcete v historickom centre čokoľvek robiť, hoci len drobnú opravu nehnuteľnosti. Pravdepodobne ale pamiatkari používajú dvojaký meter. Jeho úradníci totiž zvyknú byť veľmi prísni a dôslední pri malých rekonštrukciách a stavebníkom dokážu pekne znepríjemniť život. Potom im pod nosom vyrastie trojmetrový železný plot a na budove hotela fasáda, ktorá predstavuje vrchol nevkusu, a zrazu sú slepí...

Myslím si, že za to, ako nová fasáda hotela Danube vyzerá, by mal niekto niesť zodpovednosť. Vysvetlenie vedenia KPÚ, že oni za to nemôžu, pokladám za vyhováranie sa a neochotu na seba zodpovednosť prevziať.

Ak je tou zodpovednou osobou riaditeľ úradu, asi by mal popremýšľať o svojom ďalšom zotrvaní vo funkcii. Ja budem žiadať ministra kultúry, aby v dôsledku tohto závažného pochybenia zvážil jeho odvolanie, ako aj reorganizáciu celého KPÚ. Aby sme sa podobným zlyhaniam do budúcnosti vyhli a v Bratislave sa už viac neobjavovali takéto architektonické „skvosty“. 

Martin Borguľa

poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto

martin@borgula.sk, 0905 803 527

Páčil sa vám článok?