Nezabúdame: Osobnosť Antona Srholca pripomínajú aj umelecké diela

13.6.2017
0
Kňazovi antonovi srholcovi pribudla busta na hrobe i nová socha - Srholec hrob
Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami, teda konkrétne v piatok 9. júna 2017 inštalovali na hrobe kňaza Antona Srholca bustu s jeho podobou. Populárny otec António spí večným spánkom už viac než 1,5 roka na cintoríne v Skalici, ktorý si sám vybral. Tohto úžasného človeka si dnes môžete pripomenúť vďaka artefaktom na viacerých miestach Slovenska, vrátane Bratislavy.

Autorom Antóniovho náhrobku a busty je akademický sochár Mgr. Art. Peter Mészaroš, ktorý je napríklad aj autorom pamätníka Brány slobody na Devíne. „Náhrobok je zhotovený z rovnakého materiálu ako spomínaný pamätník Brány slobody a nainštaloval ho v piatok 9. júna 2017 akademický sochár spolu s rodinnými príslušníkmi otca Srholca. Následne mala jeho rodina pri hrobe malú pietnu spomienku," povedal pre web Bratislavských novín Michal Oláh – sociálny pracovník z útulku Resoty v Podunajských Biskupiciach, ktorý Anton Srholec založil. Práve na múre budovy útulku sa tiež nachádza busta Antona Srholca, ďalšia je umiestnená vedľa Brány slobody na Devíne.

Pamätnú dosku venovanú tejto nezabudnuteľnej osobnosti odhalili aj v Piešťanoch. „Pri príležitosti nedožitých 88. narodenín sa rozhodol piešťanský akademický sochár Pali Bratranec vzdať poctu človeku, ktorého osobne nikdy nestretol. Napriek tomu ovplyvnil jeho život natoľko, že mu venoval významné umelecké dielo. Niekoľkometrový železný kríž vstavaný do ryby tvoriaci monogram „A. S.“ tvorí oddnes dominantu Teplického parku v Piešťanoch. Táto lokalita rozprestierajúca sa za Gymnáziom P. de Coubertina slúžila mnoho rokov ako miesto posledného odpočinku v susedstve piešťanskej synagógy, dnes sa stala miestom rozjímania a modlitby,“ informoval Bratislavské noviny Michal Oláh. Anton Srholec by sa totiž v pondelok 12. júna dožil 88 rokov.

Sochu v Piešťanoch spoločne odhalili brat Antona Srholca - Michal s autorom diela Palim Bratrancom. A okrem blízkej rodiny otca Srholca sa aktu zúčastnili Dcéry politických väzňov KPVS, zástupcovia útulku Resoty, primátor Piešťan Miloš Tamajka a mnoho iných vzácnych hostí. 

(ars, foto: archív M.O., fb, ms)

Páčil sa vám článok?