Rybníky na Železnej studienke majú obnoviť

11.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po dlhodobo zanedbávanej údržbe vodných nádrží, resp. rybníkov na Železnej studienke, ich bude pravdepodobne potrebné rekonštruovať. Zanedbané sú najmä zariadenia na napúšťanie a vypúšťanie vody.

Stavebné konštrukcie týchto zariadení boli vybudované v devätnástom storočí a momentálne sú v dezolátnom stave. Podľa informácií z Mestských lesov Bratislava v roku 1980 urobil Slovenský rybársky zväz na prvých dvoch rybníkoch údržbu hrádze na náklady hlavného mesta. Odvtedy však nebola na jazerách urobená žiadna iná údržba. Mestské lesy objednali koncom roka 2006 komplexné revízie všetkých technických zariadení na rybníkoch. Revíziu robí podnik Vodohospodárskej výstavby.

Na každom rybníku je zariadenie na napúšťanie, vypúšťanie a bezpečnostný prepad vody, ktoré už boli zrevidované. Mestské lesy očakávajú v blízkej budúcnosti revíznu správu a na základe jej výsledkov objednajú vypracovanie projektov na rekonštrukciu.

Sústava štyroch jazier vybudovaných v roku 1846 na pohon deviatich vydrických mlynov je zaujímavou technickou pamiatkou. Jazerá sa v súčasnosti využívajú na rybolov. Podľa riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku by sa tu mali opäť objaviť loďky. Spolu so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení je v pláne obnovenie člnkovania. To by sa zatiaľ týkalo len štvrtého jazera pri Partizánskej lúke a podľa záujmu by sa mohlo rozšíriť aj na ďalšiu, tretiu vodnú plochu.

Horná Mlynská dolina - Železná studienka patrí medzi najznámejšie bratislavské rekreačné lokality. Je súčasťou Bratislavského lesoparku, ktorý spravuje mestská organizácia Mestské lesy Bratislava. Nachádza sa na južnom okraji chránenej oblasti Malé Karpaty. Preteká ňou potok Vydrica, ktorý v strednej časti toku zásobuje vodou štyri rybníky. V blízkosti hlavného toku sú pramene, studničky a zamokrené plochy.

(rob)
Páčil sa vám článok?